latinica  ћирилица
13/06/2019 |  18:28 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Одиграно српско коло у Приштини

Српско коло, које је 2017. године стављено на Унескову листу нематеријалне културне баштине човјечанства, одсвирано је и одиграно данас у у Српском културном центру у конаку Цркве Светог Николе у Приштини.
Приштина-српско коло - Фото: СРНА
Приштина-српско колоФото: СРНА

Овај догађај организовао је Ансамбл "Венац" под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Руководилац Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије Здравко Ранисављевић, који је учествовао у изради "Номинацијског досијеа Коло", рекао је да је циљ овог окупљања да се широј јавности представи коло као тема од значаја за укупни опстанак Срба и српске културне баштине, не само на Косову и Метохији, већ и шире.

- Унеско је 2017. године на репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства ставио српско коло као `игру Србије`, својствену свим народима у Србији, али је кључно да се по тој традиционалној игри - колу препознају Срби како у матичној држави, тако и у Републици Српској и у дијаспори - рекао је Ранисављевић на трибини у Српском културном центру.

Он је навео да се по коло препознају сви Срби, независно да ли се нека светковина одржава у Торонту, Цириху, Београду, Бањалуци, Трсту и оно је, како је истакао, препознато као национални симбол јер живи у пракси.

-`Коло` је као дио очувања националног идентитета забиљежено на територији централне Србије у другој половини 19. вијека када је извјесни Милан Милићевић забиљележио `Моравац` и `Кукуњеш` и од тада је створено више верзија тих кола али су музика и корак у основи остали исти", нагласио је Ранисављевић.

"Моравац" и "Жикино коло" на трибини је на хармоници дугметари одсвирао Александар Софронијевић, један од најпознатијих хармоникаша у Србији, а чланови Ансамбла "Венац" одиграли су неколико верзија најпознатијих српских кола.

Свирање и играње српског кола у Српском културном центру у Приштини протекло је без инцидената, иако припадници Косовске полицијске службе нису обезбјеђивали учеснике манифестације.