latinica  ћирилица
13/06/2019 |  21:25 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Босић за РТРС: У СДС-у стални сукоби, будућност странке неизвјесна

Иако планирана за половину овог мјесеца сједница Скупштине СДС-а, на којој ће се бирати нови лидер странке, помјерена је за 30. јуни. У овом тренутку у игри за лидера највеће опозиционе партије у Републици Српској су четири имена - Вукота Говедарица, Милан Миличевић, Мићо Мићић и Мирко Шаровић. Да ли ће избор седмог предсједника бити пут у будућност, или почетак краја СДС-а одговара бивши предсједник СДС-а Младен Босић.

Јединство СДС-а, никада апсолутно није постојало, каже бивши предсједник ове странке Младен Босић. Увијек је, додаје било група које су се између себе бориле.

- Проблем је што је СДС у почетку био покрет, па су људи имали осјећај да је то једнопартијски систем у коме треба да се боре унутар странке, а не са политичким противницима – рекао је Босић у инервјуу за емисију Печат РТРС-а.

Он је подсјетио да је СДС у једном времену имао монопол на политичком небу у Српској и да су људи у овој странци мислили да ће гласове добијати само зато што су њени чланови.

- Мислили су да ће то бити као некада у Савезу комуниста. Због те транзиције је у СДС-у стално било сукоба, а можда и због тога што су се људи у међувремену покварили – додаје Босић.

О његовом приједлогу Вукоте Говедарице за предсједника странке Босић каже да је он, уз Милана Миличевића и Раду Савића, имао предност јер је претпостављао да неће "продати" странку.

- Био сам убијеђен да је много мања шанса да то уради Говедарица него неки за које се зна да би врло радо отрчали у власт. Говедарица је правио грешке, али и ја сам док сам био предсједник. Нема политичара који их није правио, нарочито при процјени људи. То је најтежи задатак, јер издају не можете предвидјети – каже Босић.

Босић је коментарисао и кампању за предсједника СДС-а.

- Увијек је било прљавих кампања. Зато се надам да ће се у странци договорити да буде само један кандидат за предсједника који би ојачао странку и дао јој шансу да буде много важнији фактор у будућности – истакао је Босић.

На питање да ли избор једног од четири понуђена кандидата СДС води на пут у будућност или ка почетку краја, Босић истиче да то сигурно није почетак краја, већ је само питање да ли ће странка напредовати или назадовати.

- СДС ће трајати још дуго. Неће она нестати, али све зависи од избора предсједника странке. Напредоваће само уколико престане да се бави самом собом и уколико главне вијести из странке не буду трачеви и сплетке – истиче Босић и додаје да ако предстојећи избори прођу у нормалној атмосфери и, како каже, без великих рана, убијеђен је да ће СДС расти, јер је потребна како би се успоставила равнотежа и демократија у Српској.