latinica  ћирилица
14/06/2019 |  08:15 | Аутор: РТС

Торонто надиграо Голден Стејт, Канада има НБА шампиона! (ВИДЕО)

Торонто репторси су нови НБА шампиони! Канада по први пут од оснивања лиге има шампиона најјаче лиге на свијету пошто су Торонто репторси савладали Голден Стејт вориорсе у шестој утакмици финала са 114:110 и са 4:2 затворили серију.

Торонто је победио и трећу узастопну утакмицу на гостујућем терену у НБА финалу и тиме постао нови НБА шампион. Први пут у историји Канада има шампиона у НБА лиги.

Репторси су морали посљедњим атомима снаге да савладају "хендикепиране" Вориорсе у посљедњем мечу који се одиграо у "Оракл арени".

Репторси су на минут и 55 секунди прије краја имали шест поена предности (108:102) али је бивши шампион лиге успио да уведе утакмицу у неизвјесну завршницу. Имали су Ратници и напад за евентуалну побједу али је Стеф Кари био непрецизан.

Питање побједника рјешио је Ленард са линије за слободна бацања након чега је славље тима из Канаде могло да почне...

Иако је полуздрави Кавај Ленард имао просјечну утакмицу за његов стандард (22 поена), у први план искочили су Паскал Сијакам и Кајл Лаури, али и "џокер" тима из Канаде Фред Ван Влит који је постигао важне поене у самој завршници.

Лаури је убацио 26 поена уз десет асистенција, Сијакам такође 26 уз десет скокова, док је Ван Влит додао 22 поена.

Кевин Дурент, коме је скоро оперисана ахилова тентива, није играо за Вориорсе, Кевон Луни је играо упркос болу у грудима, а на сву несрећу доскорашњег шампиона, крајем треће четвртине повриједио се и најбољи стријелац екипе Клеј Томпсон.

Стеф Кари подбацио је у најбитнијим моментима меча, а поготово у посљедњих двадесетак секунди када је промашио тројку за потенцијално вођство. Карија су цијели меч одлично чували Лаури и Ван Влит, али и Ибака и Гасол који су помагали.

Некадашњи двоструки једногласни МВП лиге убацио је 21 поен и имао седам асистенција. Томпсон је завршио меч са 30, док је 22 поена додао Игодала.

Вориорси нису успели да освоје трећи прстен заредом и са три пораза на домаћем паркету су се опростили од дворане "Оракл", пошто се од наредне године селе у Сан Франциско у нову дворану.

По други пут у каријери Кавај Ленард проглашен је за најкориснијег играча финалне серије. Први пут МВП био је у дресу Сан Антонија 2014 године.