latinica  ћирилица
14/06/2019 |  10:18 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Пинг: Кина заинтересована за улагања у Српску (ФОТО)

Амбасадор Народне Републике Кине Ђи Пинг одржао је на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци предавање о теми "Кинески развој и иницијатива: појас и пут".

Један појас, један пут је пројекат "Нови пут свиле" који захвата преко 60 земаља свијета, такозвани Европски крак 17 плус један, у који је укључен и Балкан.

Пинг је изузетно задовољан сарадњом Кине и БиХ, те каже да различити нивои власти показују интерес да се та сарадња још продуби.

Декан Факултета безбједносних наука, Предраг Ћеранић каже да Кина као друга економска сила на свијету долази у Српску са економским пројектима али са пројектима у виском образовању.

Амбасадор Кине у БиХ рекао је да тренутно Кина и Република Српска имају пројекте економске сарадње.

- Неки су већ завршени, а неки су у току. Осим тога, надамо се да ћемо јачати и културну сарадњу и размјену са Републиком Српском - рекао је Ђи Пинг.

Предавање Ђи Пинга у Бањалуци (Фото: РТРС)

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета Предраг Ћеранић истакао је да је Кина растерећена геополитичке прошлости које су такође присутне у економском и политичком смислу на Балкану, попут Њемачке и Турске.

- Оно што је интересантно да једна велика економска сила долази без војне пратње, војне моћи и свакако да су мир, коегзистенција и развој оне поруке које Кина управо упућује - додао је Ћеранић.