latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:06 | Аутор: СРНА

Ђакић осуђен на осам година затвора због злочина над Србима у Буквику

Апелационо одјељење Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу браниоца оптуженог Менсура Ђакића, некадашњег команданта Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа одбране, те га осудио на казну затвора од осам година због ратних злочина над српским цивилима у селу Буквик, код Брчког, 15. септембра 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Ђакић је првостепеном пресудом у септембру прошле године био осуђен на двије године затвора, док је Бегзад Кајтази био ослобођен од оптужбе.

Жалба Тужилаштва БиХ против ослобађајућег дијела пресуде се одбија као неоснована, па се првостепена пресуда у том дијелу потврђује, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужени се ослобађају дужности накнаде трошкова кривичног поступка, док су оштећени имовинскоправним захтјевом упућени у парнични поступак.

Тужилаштво је благовремено уложило жалбу због одлуке о кривичноправној санкцији, као и погрешно утврђеног чињеничног стања, с приједлогом да Апелационо вијеће потпуно укине првостепену пресуду, те одреди одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Бранилац оптуженог Ђакића жалбу је уложио због битне повреде одредаба кривичног поступка и повреде Кривичног закона.