latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:16 | Аутор: СРНА

Вучић честитао Трампу рођендан и позвао га да посјети Београд

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је предсједнику САД Доналду Трампу рођендан и позвао га да посјети Србију, што није учинио ниједан његов претходник скоро четири деценије.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

- Вашом посјетом потврдили бисте да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би грађани Србије знали да поштују и цијене -  навео је Вучић у честитки.

У настојању да се односи Србије и САД врате на ниво истинског партнерства, Вучић истиче да га охрабрује чињеница да Трамп посвећује пажњу дешавањима на Балкану и да је неколико пута истакао спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и рјешавању вјековног проблема Косова и Метохије.

- Као што и сами знате, кроз проблем Косова и Метохије укрштају се права и интереси не само Београда и Приштине, већ и различитих међународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, ником није стало до окончања тог великог проблема, колико Србији, која је због тога кренула у потрагу за трајним рјешењем, које би држави, али и цијелом региону омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу.

Вучић додаје да сви грађани Србије знају да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га за независну државу, коју су увијек подржавали и помагали, посебно кроз дјеловање бивше администрације прједседника Била Клинтона.

- Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању -  истакао је Вучић.

Он је нагласио да управо зато жели да замоли Трампа и да утиче на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, с циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог рјешења могао да буде настављен.

Вучић у честитки напомиње да су "Србија и САД исковале пријатељство борећи се заједно против неправде у два свјетска рата", те да између њих постоје јаке историјске везе.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава 75 година од операције "Халијард", када су ванвременском солидарношћу и човјечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом свјетском рату, спасени животи више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца.

- Пријатељство, међутим, није нешто што је дато једном заувек, треба га чувати и непрестано неговати. Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших земаља - истакао је Вучић.

Он је у писму подсјетио на ријечи научника Николе Тесле, рођеног Србина, становника Америке, који је задужио цијели свијет, а који је рекао - "Нека будућност каже истину, процијените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио".

Вучић је пожелио Трампу најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успјеха на одговорној дужности, на добробит његове земље и грађана.

- Желећи Вам да рођендан прославите у миру, уз срдачне поздраве, примите, екселенцијо, изразе мог посебног уважавања - наводи се у честитки предсједника Србије.