latinica  ћирилица
14/06/2019 |  12:55 | Аутор: СРНА

Вучић: Посјета Макрона потврда добрих односа

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да предстојећу посјету француског предсједника Емануела Макрона Србији доживљава као потврду добрих и садржајних билатералних односа.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Вучић је у разговору са француским парламентарцима из редова "Република у покрету" Жаком Маром и Лилијан Танги изразио задовољство што Макрон долази у посјету у години у којој Србија и Француска обиљежавају 180 година од успостављања дипломатских односа.

Он је истакао да је посљедњих година интензивиран политички дијалог и да је видљиво снажење економске сарадње, наводећи да више од 100 француских компанија послује у Србији, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је француске парламентарце упознао о разлозима застоја у дијалогу Београда и Приштине.

Он је истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу, који се води уз посредовање ЕУ, са циљем постизања компромисног, обострано прихватљивог рјешења.

- Да би се дијалог наставио, неопходно је да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији - поновио је Вучић.

Он је захвалио Макрону што је са њемачким канцеларом Ангелом Меркел иницирао састанак у Берлину, односно у Паризу, као подршку дијалогу и проналажењу рјешења за питање Косова и Метохије, а самим тим и стабилности у региону.

Вучић је изразио захвалност Француској за разумијевање ставова Србије, као и за подршку на европском путу.

Француски парламентарци су рекли да је циљ њихове посјете да у Француској и у ЕУ побуде већи интерес за западни Балкан, као и да помогну успостављању европских вриједности и стандарда у региону, посебно кад је ријеч о владавини права и медијским слободама.

Они су Вучићу представили свој приједлог да се у оквиру берлинског процеса поведе и дијалог међу парламентима из региона.