latinica  ћирилица
14/06/2019 |  13:03 | Аутор: РТРС

На Бијачи спријечено кријумчарење Авганистанаца

Припадници Граничне полиције су у близини прелаза Бијача, на граници са Хрватском, спријечили илегални прелазак тројице држављана Авганистана, а у везу са овим крујумчарењем људи доводи се држављанин Албаније, саопштено је из Граничне полиције.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Илегални мигранти, који су пронађени јуче, посједовали су потврде о исказаној намјери подношења захтјева за азил у БиХ.

О свему је обавијештен тужилац БиХ због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело кријумчарење људи и у току је даљи рад на овом случају.

Контролом пасоша на лету за њемачки град Келн јуче је на сарајевском аеродрому код једног страног држављанина откривена фалсификована путна исправа Велике Британије којом је покушао изаћи из БиХ.

Даљим радом, на другој линији граничних провјера, службеници Граничне полиције нашли су оригинални документ, на основу којег је утврђено да је ријеч о држављанину Ирана.

Истога дана, на лету из Дубаија, припадници Граничне полиције открили су фалсификовану путну исправу Турске, коју је на увид дао турски држављанин.

Према наредби тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево, страни држављани су, у складу са Законом о странцима, прекршајно процесуирани - држављанин Ирана предат је припадницима Службе за послове са странцима БиХ, а држављанин Турске враћен у Дубаи, а фалсификовани документи су привремено одузети.

На граничном прелазу Вардиште при уласку у БиХ лишено је слободе слободе лице чији су иницијали Д.А. /20/, након што је граничним провјерама утврђено да га потражује Основни суд у Требињу због кривичног дјела прикривање, те је предато службеницима Судске полиције Требиње.