latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Суд укинио забрану ношења буркинија у базенима

Виши управни суд Њемачке укинуо је забрану ношења буркинија у базенима, чиме се укида забрана коју је изрекла градска влада Кобленца.

Почетком године, Кобленц је забранио ношење буркинија у базенима, унијевши то у кућни ред базена града.

Суд је оцијенио да таква забрана представља кршење уставноправног права на раноправност.

Кобленцу је наложено да забрану укине, а судија ју је, до ступања на снагу новог правилника базена, наложио стављање ван снаге.

Кобленц је у кућни ред градских базена унио да је могуће пливање само у купаћим гаћама, купаћим костимима или купаћим шортсевима, док само спортски пливачи могу носити и пливачку одјећу од неопрена.

У школском спорту, међутим, ношење буркинија остало је дозвољено.

Буркини је купаћи костим за муслиманке, који покрива цијело тијело, руке и ноге.

Градске власти Кобленца забрану су усвојили у децембру тесном већином одборника, а одлука власти је изазвала реакције широм Њемачке.

Одлуку о забрани градске власти су образложиле хигијенским проблемима, јер се не може контролисати да ли жене у буркинију имају отворене ране или осипе и слично.

Против забране жалбу суду уложиле су две Сиријке, тражиоци азила, које су истакле да због вјере не могу да пливају без буркинија, а због здравствених проблема морају на пливање.

У одлуци суд је оставио отворено питање да ли је забрана ношења буркинија, како се тврди у жалби, супротно слободи вјероисповести.