latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:49 | Аутор: СРНА

И даље непозната судбина 1.662 лица страдала у минулом рату

Замјеник предсједника Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић изјавио је да још није позната судбина 1.662 лица страдала у минулом рату.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић каже да је по завршетку протеклог рата била непозната судбина 5.480 српских бораца и цивила.

- И даље тражимо посмртне остатке 1.662 лица, од којих 600 бораца Војске Републике Српске, а 1.062 цивила - рекао је Лазић који је данас у Новом Граду присуствовао Изборној скупштини Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Према његовим ријечима, ова организација има своје представнике у Институту за нестала лица БиХ, али нису задовољни радом те институције.

Лазић је навео да, према подацима ове организације, 2012. године више од 5.500 погинулих бораца није било одликовано.

- Сваке године, у сарадњи са предсједником Српске, додјељују се постхумна одликовања за погинуле борце. До сада је одликовано 1.288 погинулих бораца - рекао је Лазић.

Лазић каже да је један од приоритетних задатака Организације запошљавање дјеце погинулих бораца.

- На почетку 2012. године на Бироу за запошљавање било је 3.687 дјеце погинулих бораца, а данас их је 990. Ове године планирано је да буде запослено 240 дјеце запошљавањем код послодаваца, самозапошљавањем и одрађивањем приправничког стажа - прецизирао је Лазић.

Он је навео да је, према првој уредби Владе Републике Српске, стамбено збринуто 8.277 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије додјелом стамбених јединица или неповратних новчаних средстава.

Према подацима из 2015. године, 750 до 800 породица још није остварило своје право.

На данашњој Изборној скупштини за предсједника Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поново је изабрана Марија Лајшић.

Прије сједнице, чланови Скупштине положили су вијенац код централног спомен- обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а затим су посјетили спомен-собу.