latinica  ћирилица
14/06/2019 |  18:21 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Прекинута хитна сједница Представничког дома БиХ - ко блокира власт на нивоу БиХ?

Хитна сједница Представничког дома БиХ која је требало да се бави "актуелним стањем" у правосуђу и ескалацијом мигрантске кризе, прекинута је, а да није усвојен ни дневни ред.

Није било ентитетске већине из Републике Српске. Осим СНСД-а и Српског клуба, који су много раније одлучили да сједницама Дома неће присуствовати док се не изабере нови Савјет министара, на данашњој се није појавио ни СДС-ов Мирко Шаровић.

Ситуација у правосуђу, кажу иницијатори, актуелна, а инстант припремљен материјал, бајат - мјесецима стар.

"Скупљали" га по интернету! У њему ни ријечи о посљедњим аферама – о видео снимцима, глувим собама, тајним састанцима судија и тужилаца по амбасадама...

У сали нико од представника правосудне заједнице, што је мимо и пословничке и посланичке праксе за расправу.

Но, ипак се иницијаторима журило – толико да је видео –снимак великокладушког бизнисмена Нермина Алешевића, примат добио и над мигрантским хаосом.

Час и по трајала је расправа о законитом и пословничком раду бх. парламента! А онда је предсједавајућа пресудила!

Гласање о дневном реду показало је оно што се још јуче знало – за било какво одлучивање, нема ентитетске већине из Српске.

- Ово није начин на који треба овај дом да ради. Значи, постоје претпоставке које се требају испунити. Овакве сједнице нажалост показују да се не остаје  ни на стању како јесте, него идемо корак назад - каже Бојана Кришто,  предсједвајућа Дома.

Гласање о дневном реду био је окидач да се оштрица критике иницијатора усмјери ка предсједавајућој Дома.

Прекршила је Кришто, кажу, Пословник о раду јер према њиховом тумачењу о дневном реду се "не гласа".

- Овдје је проведено једно правно насиље. Предсједавајућа је на гласање ставила гласање о дневном реду, о чему се не гласа - истиче Дамир Арнаут из СББ.

Утркивали су се иницијатори хитне сједнице да понове овакво тумачење пословника.

Уз политиканске тврдње о одбрани интереса "државе и грађана", о вишемјесечном плаћеном нераду, а нико се плата још одрекао није!

Најгласнији својим "есперанто" министар-посланик Драган Мектић, који опет спомиње улицу.

- Морамо у интересу грађана да радимо. Ја сам рекао данас на сједници, да почнемо да радимо ако нећемо да дозволимо грађанима да ствар узимају у своје руке на улици и путем улице. Ајмо проблеме тих грађана рјешавати институционално - наводи Мектић.

Но "институционално" се проблема са мигрантима бх. грађана, нико ни рјечју дотакао није. Министар Мектић од говорнице побјегао, чим су новинари мигранте споменули.

Увидом и у Пословник о раду Дома увјерили смо се да "кршења" није било. Уз предложене а неусвојене измјене о скидању са дневног реда тачке о правосуђу, на вољу предсједавајућој оставио је могућност избора гласања.

Како год, у пројектованој сарајевској матрици, ни посланици СДА нису пропустили прилику да за нерад законодавне власти оптуже СНСД и њихове партнере.

- Ја сам рекао предсједавајућој да је у обавези да сазива Дом да видимо који су то посланици који не долазе, које су то политичке странке које опструирају овај Дом - каже Адил Османовић (СДА).

У пермутацији кривице, међутим, "заборавио" је Османовић на страначко "рибарење" у политици, затезање и попуштање конопца и све "инпуте западних пријатеља", како је у више наврата, признао њихов лидер.

Но док су мотивациони говорници без ефеката, опсједали микрофоне, Српски и Клуб СНСД-а засједао је у својим просторијама!

И кројио амандмане на законе о Суду, Тужилаштву, ВСТС-у...

Биће спремни за парламентарну процедуру, кажу, када "блокатори" поштовања изборних резултата, Устава и закона, са блокадама престану.

- Ми смо од првог дана у потпуној функцији с циљем да се конституишу заједнички органи али исто тако смо у потпуној функцији да спријечимо нелегитмно представљање на нивоу заједничких огана - категоричан је СНСД-ов Сташа Кошарац.

Из сарајевске перцепције заказана па прекинута сједница "корак је напријед".

Из стварне, ако и буде настављена, вјероватно неће постићи конкретне одлуке и потезе.

Као што о истим проблемима нису ни бројне сличне сарајевске сједнице Савјета министара или координационих тимова.