latinica  ћирилица
14/06/2019 |  20:43 ⇒ 22:01 | Аутор: klix.ba

Док полицајци измјештају мигранте из околине Бире, они се враћају са Вучјака (ФОТО/ВИДЕО)

Припадници МУП-а УСК наставили су акцију пребацивања миграната из приватних и импровизованих смјештаја из Бихаћа на локацију Вучјака. Док припремају транспорт миграната из шаторског насеља код "Бире", мигранти који су раније пребачени, пјешке се враћају са Вучјака ка Бихаћу.
Док полицајци измјештају мигранте из околине Бире, они се враћају с Вучјака ка Бихаћу - Фото: klix.ba
Док полицајци измјештају мигранте из околине Бире, они се враћају с Вучјака ка БихаћуФото: klix.ba

На фотографијама које су објавили мјештани који живе у близини Вучјака, види се група миграната која пјешке иде кроз ливаде ка Бихаћу. Према њиховим информацијама, неки су се већ вратили у град сами.

Локација Вучјака није ограђена, а МУП УСК нема довољно полицијских службеника да осигурају све локације. Грађани страхују да ће се мигранти почети масовно враћати назад.

У међувремену јаке полицијске снаге налазе се испред "Бире" гдје измјештају илегално шаторско насеље. До сада су превезена четири аутобуса миграната, а акција још траје.

Акција МУП-а УСК (Фото: Дневни аваз)

С друге стране, огласиле су се Уједињене нације које су апеловале на власти УСК да одмах обуставе превоз миграната из ове локације и омогуће повратак већ пребачених, јер нису стечени услови за живот људи на том мјесту с обзиром да нема санитарног чвора, питке воде, струје, ни смјештаја по међународним стандардима и хуманитарном праву.

Током дана пронађено је и превезено близу 300 мигранта, а запечаћена је један кућа у којој је било смјештено 180 миграната. Приликом рације повријеђена су четири полицајца, а ухапшена су три мигранта.