latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:17 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

На Велебиту сјећањe на страдале у логору Јадовно

Парастос јадовничким жртвама служен је данас код Шаранове јаме на Велебиту, поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Код Шаранове јаме, на Велебиту, служен је помена за страдање 38.000 православних Срба који су убијени у комплексу усташког логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за вријеме Независне Државе Хрватске, те освештан Часни крст.

Истакнуто је да те жртве никада не смију бити заборављене. У Хрватску су на обиљежавање из Српске и Србије дошли аутобуси са потомцима и поштоваоцима јадовничких жртава.

Након парастоса, ходочасници су корачали мученичком стазом јадовничком, дугом 7,5 километара до мјеста логора Јадовно гдје су 2012. поставили први од осам заједничких Часних крстова јадовничким и пашким Новомученицима.

Учесници молитвеног окупљања затим су посјетили Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" у Смиљану код Госпића.

Уз цркву се налази масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата уз коју је прошле године подигнут Часни крст.

Након тога, учесници молитвеног окупљања посјетили су село Медак и манастир посвећен Усјековању главе Светог Јована Крститеља.

Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке 10. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.