latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:41 ⇒ 21:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Хашким осуђеницима из Србије најтеже у затворима у Естонији

Србија ће на Савјету безбједности, 17. јула, поново покренути иницијативу да држављани Србије осуђени у Хашким трибуналом, а налазе се на одслужењу казне у другим земљама, робију дослуже у домовини, потврдила је министарка правде Србије Нела Кубуровић.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

– Од тренутка доношења одлуке да у државама бивше Југославије нема услова за издржавање казне прошло је 25 година и од тада смо постигли велики напредак када је ријеч о систему за идржавање кривичних санкција. Ако од појединих земаља добијамо захтјеве да особе српског поријекла, које издржавају казну у њиховим затворима, буду пребачене овдје, пошто испуњавамо услове, не знам зашто се то не би могло примијенити и на хашке осуђенике – каже Кубуровићева за Новости.

Према ријечима министарке, осим притужби осуђених на третман у Естонији, до сада није било примједаба српских затвореника из других земаља.

Позивајући се на незванична сазнања, Новости пишу да Естонци праве озбиљне проблеме кад год српски представници разговарају са њима о условима боравка Милана Мартића, Драгомира Милошевића и Милана Лукића у затвору или када се обрате суду у Хагу са конкретним замеркама.

Предраг Милованчевић, адвокат Милана Мартића каже да је свака држава обавезна да води рачуна о људским правима својих држављана, па и када су у затвору и додаје да су Мартић и Драгомир Милошевић годинама у том затвору и нису направили ниједан инцидент.

Новости подсјећају да су раније писали о односу затворске управе према српским затвореницима у Тартуу, који је врло бахат и суров. Имају изузетно лошу здравствену заштиту. Код љекара их воде везане и у кавезу, док их прегледају везане су им руке и ноге. Пошто не знају естонски језик, не могу да кажу доктору какве проблеме имају, а преводиоца немају.

За сваки неспоразум шаљу их за казну у самицу. Тортура иде до те мјере да Естонцима, који не воле Русе, смета чак и то што српски језик, којим тројица затвореника причају, личи на руски, па се и због тога према њима непријатељски односе.