latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:46 ⇒ 20:09 | Аутор: ТАНЈУГ

"Није Острог први на удару, већ Цетињски манастир"

Историчар Александар Раковић поводом усвојеног Приједлога закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, сматра да ће од СПЦ прво бити одузет Цетњиски манастир.
Цетињски манастир - Фото: Wikipedia
Цетињски манастирФото: Wikipedia

Поводом недавно усвојеног Приједлога закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, који предвиђа да држава преузме власништво над имовином Митрополије црногорско-приморске СПЦ, историчар Александар Раковић каже да манастир Острог неће бити први на удару, већ ће вјероватно Цетињски манастир, јер се, каже, налази у непријатељском окружењу.

Раковић је за данашњу "Политику" рекао да ће физичком силом упасти у Острог када им се укаже прилика.

- Неће Острог бити први на удару. Вјероватно ће најприје заузети Цетињски манастир јер се налази у неријатељском окружењу. Цетињски манастир је и сједиште митрополије и Богословије и у њему се налази највећа архивска грађа СПЦ у Црној Гори, која у потпуности потврђује српски идентитет Црне Горе, односно, да је то историјска држава српског народа, а не новостворене црногорске нације настале 1945 - објашњава Раковић.

Намјера црногорских власти је да истјера СПЦ из Црне Горе, каже Раковић.

- Напад на СПЦ ће услиједити ове године поводом 800 година аутокефалности СПЦ -сматра Раковић и додаје да ће предложени закон бити усвојен на јесен.

- А, када га усвоје, онда ће га примијенити - навео је Раковић, који сматра да зато отпор треба пружити сада, прије него што усвоје закон.

Раковић каже и да највише наде у отпор овом закону полаже у владику Јоаникија, епископа будимљанско-никшићог.