latinica  ћирилица
15/06/2019 |  10:00 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Од данас нове цијене путарине у Хрватској

На ауто-путевима у Хрватској од данас су на снази нове цијене путарине, веће за чак 10 одсто за поједина категорије возила.
Хрватска (Фото: mapio.net) -
Хрватска (Фото: mapio.net)

Ријеч је о сезонском поскупљењу, које се примјењује за мотоцикле, приватна возила, приватна возила с приколицом и кампере.

Цијена путарине на релацији Загреб-Дугопоље /Сплит/ за приватне аутомобиле, односно прву категорију возила, порашће са 181 на 200 куна /27 евра/, Загреб-Карловац са 19 на 21 куну /око 2,90 евра/, а Загреб-Ријека са 70 на 77 куна /10 евра/, преносе хрватски медији.

Вожња ауто-путем до Задра од данас ће за аутомобиле коштати 134 куне /18 евра/, а до Шибеника 169 куна /23 евра/.

За вожњу до најјужније тачке ауто-пута Загреб-Плоче, до излаза Чарапине изнад Плоча, коштаће чак 257 куна /35 евра/.

Из Хрватског ауто-клуба /ХАК/ подсјећају да је модел сезонских цијена путарине једна од прихваћених мјера финансијског реструктурирања фирми у сектору путне инфраструктуре, али и да се око 40 одсто укупног годишњег промета ауто-путевима остварује у љетним мјесецима.

На појединим ауто-путевима број возила љети се повећава и до три пута у односу на остали период у години.

Оправдавајући поскупљење, из ХАК-а истичу и да се у укупном промету возила највећи удио односи на мотоцикле, приватна возила, приватна возила с приколицом и кампере.

Према недавно изнесеним подацима, приходи од путарине на ауто-путевима од почетка године до 10. јуна премашили су 1,1 милијарду куна, што је 5,3 одсто више него у исто вријеме лани.