latinica  ћирилица
15/06/2019 |  11:17 ⇒ 21:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј о Ђукановићу: Српски народ лијепо каже да је потурица гори од Турчина

Оно што сада чини и наговјештава да чини, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изазива чуђење читавог свијета, рекао је патријарх СПЦ Иринеј.
Патријарх српски Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ИринејФото: ТАНЈУГ

Нека му Бог да ума да размисли шта чини и да не заслужи проклетство и осуду цијелог српског народа и Српске православне цркве, изјавио је патријарх Иринеј у емисији "Разговор са патријархом" објављеној на Јутјуб каналу ТВ Храм.

- Покушаји и та дјела коју намјеравају да се учине чине да се сви владари црногорски преврћу у гробовима својим, видећи шта чини њихов насљедник, нажалост. Човјек који сједи на пријестолу Светог Петра Цетињског, Његоша, великог српског пјесника и краља Николе, једног мудрог владара. Чуде се томе да је на њихов пријесто дошао човјек који ратује против Црне Горе, против Срба у Црној Гори - рекао је патријарх.

Он се запитао шта су то Црногорци, ако не Срби из Црне Горе, додавши да исто тако постоје Шумадинци, Војвођани, Личани, Босанци, Херцеговци и други.

Како каже, жалосно је да човјек који је на "трону својих предака" чини оно што ни Турци нису чинили.

- Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала. Да није било српске цркве, они би доживјели судбину призренских комшија и примили ислам и изгубили све из српског народа - рекао је Иринеј.

Каже да Ђукановић данас диже глас против Срба у Црној Гори, против српске цркве и одузима вијековну имовину српске цркве и српског народа.

- То што чини, то нико не разумије. Ја не знам како на то гледа свијет, који поштује историју, поштује насљеђе. Надам се да ће и они реаговати и тог таквог човјека довести до неког сазнања. Нажалост, тешко ми је то да кажем - али српски народ лијепо каже да је потурица гори од Турчина - казао је патријарх.