latinica  ћирилица
15/06/2019 |  13:51 | Аутор: РТРС

Маричић на Самиту о реформи пореске управе у Бечићима

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, учествовао је данас на панелу „Реформа пореске управе и борба против сиве економије“, у оквиру осмог по реду „Самита гувернера, министара финансија и директора пореских управа региона“, који је одржан од 13. до 15. јуна у Бечићима у Црној Гори.
Маричић на Самиту о реформи пореске управе у Бечићима - Фото: РТРС
Маричић на Самиту о реформи пореске управе у БечићимаФото: РТРС

Поред директора Маричића, учесници овог панела били су и директори Пореске управе Федерације БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ, затим помоћник директора Пореске управе Србије, те директори пореских управа Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Албаније, и самопроглашеног Косова, али и регионални порески савјетник Међународног монетарног фонда за Западни Балкан.

Учесници су, у оквиру овог панела, говорили о више тема из ове области, па је тако било ријечи о реформи и модернизацији пореских управа региона, односно који су то начини да једни другима помогнемо на том путу реформи и модернизације.

Такође, било је ријечи и о изазовима које пореским администрацијама намеће четврта индустријска револуција, као и о електронском пријављивању и наплати пореза, те мјерама за већу ефикасност пореских управа. Поред тога, први људи пореских управа региона разговарали су и о чвршћој регионалној сарадњи у борби против сиве економије, значају пореских управа за стабилизацију јавних финансија, као и о бољој наплати јавних прихода као услову за смањење пореског оптерећења.

Дотакли су се и значаја реформи јавних предузећа за пореске управе, затим пореског третмана акцизних производа, али и данас неизбјежне и веома важне теме, а то је како побољшати однос пореске администрације и пореских обвезника, односно тежити едукацији прије санкција.

Говорећи о достигнућима Пореске управе Српске, директор Маричић је рекао да је дигитализација пословних процеса важна за пословање у данашњем времену, а све са циљем јачања услуга пореским обвезницима и поједностављења процедура. Он је најавио да ће до краја године бити омогућено електронско подношење свих пореских пријава, као и функционисање Електронског сандучета, што је уз аутоматизацију процеса слања опомена за подношење пореских пријава и опомена за плаћање пореских обавеза, велики искорак ове институције на пољу дигитализације - наводи се у саопштењу Пореске управе Републике Српске.