latinica  ћирилица
15/06/2019 |  15:04 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Обиљежено 76 година од Битке на Сутјесци

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 76 година од легендарне Битке на Сутјесци. Истакнуто је да истину о славној антифашистичкој прошлости треба преносити на млађе генерације како се више никад не би дозволило да зло завлада свијетом.

На Тјентишту међу бројним поштоваоцима Битке на Сутјесци двојица деведесетогодишњака, Сплићанин Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде и творац грандиозног споменика Бици на Сутјесци Миодраг Живковић. Поручују, тековине антифашизма треба његовати.

- Непријатељ и наши издајници нису успјели да нас сломе ни у четвртој ни у петој офанзиви, а ни на Дрвару тако да смо увијек као побједници изашли - напомиње Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде у Другом свјетском рату.

 Преживјели истичу била је то битка за живот или смрт у којој је двадесет хиљада партизана побиједило шест пута надмоћнијег непријатеља предвођеног њемачким снагама. Поштоваоци сагласни причу о легендарној побједи треба проносити.

- Треба преносити младима ништа није скупо за наша покољења. Нека цијене жртве - каже Радивоје Здравковић Подгорице, док Новка Токмаковић из Ужица додаје: 

- Велика Битка то су наши стари стварали. Они су зато живот дали и ми то треба да поштујемо и његујемо.

Стојан Кукило из Мркоњић Града редован је учесник обиљежавања велике битке већ годинама уназад. 

-  Свако године долазим и долазићу док сам жив никада нећу заборавити шта су наши борци пропатили - напомиње Кукило. 

У тријумфу родољуба, живот за слободу и слом фашизма, дало је стотине младића. Извојевана побједа била је прекретница у Другом свјетском рату, због чега је ово један од значајних датума – поручено је са Тјентишта.

- Тиме желимо да на младе генерације пренесемо поруку о нашој антифашистичко борби о нашем антифашистичком опредјељењу да у њој истрајемо и да се такво зло никада не понови - поручио је Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

На спомен-костурницу, вијенце и цвијеће положиле су бројне делегације и појединци из Српске, БиХ,Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске.