latinica  ћирилица
15/06/2019 |  18:45 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од егзодуса Срба у долини Неретве

На мосту на ријеци Буни код Мостара, на данашњи дан 1992. године, током акције хрватске војске, ХВО-а и ХОС-а, убијено је 29 српских цивила и војника. У Мостару је у три дана јуна нестало 431 лице српске националности, протјерано више од 30.000 и уништена сва имовина и богомоље. Родбина погинулих и несталих у знак сјећања спустила је цвијеће у ријеку.

Славица Савић, тог кобног 15. јуна изгубила је брата. До сада је, ДНК анализом, пронађена његова бутна кост, коју су сахранили у невесињском гробљу.

- Те 1992. године на данашњи дан 15. јуна је нестао мој брат, Марић Синиша. Још увијек тражимо остатке тијела. Колега који је нестао са њим још увијек није идентификован. Изгледа да нам само ријека Буна може рећи, гдје су, шта су и како је било - каже Савићева.

На њене ријечи надовезује се Драшко Шиљеговић:.

- Нестали су многи наши најмилији, ја сам свога брата тек након 11 година пронашао у костурници у Невесињу. Још има много несталих, само у Невесињу има 85 лица која још нису дочекали да се сахране и да њихови најмилији нађу мир.

На мосту на Буни страдало је 18 војника и 11 цивила. Још увијек се трага за девет лица.

- Прошле године је пронађена једна циљана локација на Буни ,гдје је господин Гавро изашао на терен и зауставио ексхумацију, говорећи да је то његов приватни посјед. Надам се да ће се у будућности овај проблем ријешити и да нећемо дозволити онима који су можда били тада налогодавци да нас зауставе и онемогуће да пронађемо наше најмилије их сахранимо их онако како то и заслужују - истиче Аљонка Џелатовић, предсједница Организације породица погинулихи заробљених бораца и несталих цивила Невесиње.

Непозната је судбина за још 85 лица српске националности, која се и даље воде као нестала.

- Апелујемо на све оне који имају неку информације да нам помогну да на достојанствен начин сахранимо те људе и да, на неки начин, они и њихове породице нађу смирај - истиче Радивоје Круљ, парох мостарски.

Из Удружења несталих источне Херцеговине поручују да неће одустати од тражења несталих и идентификације погинулих. На данашњи дан 1992. године, запаљена је и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, а након тога и све православне цркве у долини Неретве.