latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:05 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Имамо документ који ћемо представити међународној јавности

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфолохије изјавио је да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно припада држави Црној Гори, што ће представити и међународној јавности.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

- Од свих цркава само једна капела у болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868. и 1878. године и за вријеме краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено - рекао је митрополит Амфилохије за РТС.

Он је поручио да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета послије Другог свјетског рата врати, што је и урађено 2000. године, али је та одлука послије укинута.

Митрополит Амфилохије каже да се нада да ће црногорске власти схватити да политици не могу да подређују биће Црне Горе, њену историју, а поготово духовност, те да би усвајање закона којим би имовина цркве постала државна био наставак злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену послије Другог свјетског рата.

Говорећи о поруци коју је послао на данашњем Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и "да не стварају раздоре и мржњу", митрополит Амфилохије је рекао да се нада се да ће црногорске власти то разумјети.

- То није само моја порука и епископског савјета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва - нагласио је митрополит Амфилохије.

Ако власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, каже митрополит Амфилохије, не могу је градити на другим, осим на темељима на којима је саграђена и грађена кроз вијекове, нарочито до 1918. и након тога све до данас.

На критике да је Сабор био политичког карактера, митрополит Амфилохије каже да је сваком на скупу било јасно да ту нема никакве везе са политиком.

- То је црква божја и народ кој је изнаде свега вјеран Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком - навео је митрополит Амфилохије.

Према његовим речима, власти не могу да подређују својој политици "биће Црне Горе и њену свеукупну историју", поготово њену духовност.

На тврдње црногорских власти власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо митрополију, митрополит Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски.

- Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона - закључио је митрополит Амфилохије.