latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:17 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Подгорица: Велики скуп за очување имовине СПЦ

На Тројичинданском сабору у Подгорици данас је одбијен захтјев предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да СПЦ преда манастире и вјерске објекте у руке црногорске православне цркве. Ако Ђукановић не одустане од срамних захтјева, свештенство поручује да ће још одлучније иступити у борби за своје светиње и владавину права.

- Данас се пред Саборним храмом завјетујемо и заклињемо да ћемо чувати, обнављати и бранити своје светиње, животе наших светитења, гробља, цркве и манастире, тако нам Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки помогли - стоји у прогласу тројчинданског Сабора.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао да су архијереји, свештеници и вјерници Српске православне цркве захтијевају од Владе Црне Горе да из даље процедуре у разумном року повуче Предлог закона о слободи вјероисповести и припреми нови који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вјероисповијести.

- Уколико Влада то што скорије не учини, ми ћемо још одлучније саборно иступати у одбрани наших светиња и законских права - поручио је епископ Јоаникије.

Представници и најодговорнији носиоци власти у Црној Гори и не крију да је ово заправо закон против Српске православне цркве. Више је него јасно да се Приједлогом закона припрема отимање храмова и пљачка црквене имовине и то са несагледивим посљедицама, поручено је из Подгорице.

- Црна Гора се обрундала и све дубље и дубље иде у пропаст, а овај закон је дно пропасти и обрундавања - рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

На Тројчинданском сабору обратио се и умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије. Подсјетио је да је Свети Василије Острошки и Тврдошки родом из села Мркоњићи у Поповом пољу код Требиња и поручио:

- Немојте да нас из Херцеговине неко испровоцира па да узмемо Светог Василија у његове Мркоњиће.

Окупљени вјерници осуђују начин на који црногорска власт покушава да присвоји имовину Српске православне цркве и поручују да ће бранити своје светиње.

Више аутобуса који су са сјевера Црне Горе превозили вјернике ка Подгорици спријечено да стигну до доредишта.  Неки од оних који су жељели да присуствују Сабору привођени су на информативне разговоре.

И поред бројних покушаја да се спријечи долазак већег броја вјерника испред Саборноиг храма у Подгорици, није се успјело у том науму. Бројни вјерници окупили су се на Тројчинданском сабору. Сабор је протекао мирно и достојанствено. Поруке су јасне: "Нећемо дозволити да било ко, па ни власт у Црној Гори отима или присваја имовину СПЦ!".

Поједини црногорски медији наклоњени власти покушали су да минимизирају овај скуп објављујући нетачне информације о броју присутних.