latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:27 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Званичници са Палмером о економским и безбједносним питањима

Актуелна политичка, економска, али и безбједносна питања били су тема састанака званичника Републике Српске са замјеником помоћника америчког државног секретара за европска питања Метјуом Палмером. Из Владе Српске, између осталог, упознали су Палмера да је ових дана упућен низ закона у вези са подршком, олакшицама и запошљавањем у реалном сектору. На радној вечери предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и амерички званичник, разговарали су и о европском путу БиХ.

Унапређење привредног амбијента, привлачење инвестиција, подршка реалном сектору с циљем повећања зараде радника, била је, између осталих, тема са којом је замјеника помоћника америчког државног секретара за европска питања упознао премијер Српске Радован Вишковић.

На састанку званичника Српске и САД, такође, је истакнуто да су америчке компаније заинтересоване за пословање у Српској. Као добар примјер издвојено је предузеће Ен-си-ар.

- Истакнуто је да је у парламентарну процедуру ових дана упућено 38 законских рјешења, која се односе на подршку, олакшице при улагању и запошљавању у реалном сектору, те да је међу законским рјешењима и Закон о подстицајима, који има подршку привредне заједнице и синдиката - саопштено је из Владе Српске.

На састанку је поменута и актуелна политичка ситуација. Премијер Српске указао је да неформирање Савјета министара и Владе Федерације БиХ има негативне посљедице за провођење неопходних реформи и активности.

На радној вечери са предсједницом Српске, амерички званичник разговарао је и о европском путу БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је Палмер добродошао у Бањалуку.

- Надам се да је могао да спозна да је ријеч о нормалном граду, људима и институцијама, те да нисмо реметилачки фактор, што је у перцепцији неких са стране - рекао је Додик.

Палмер се састао и са предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем. Бореновић је рекао да је у БиХ неопходно спуштање тензија и да умјесто политичких сукоба треба радити на економским мјерама које би обезбиједиле напредак и зауставиле тренд одласка огромног броја људи са ових простора.

Било је ријечи и о измјени изборног законодавства, о чему је амерички званичник разговарао и са министром иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игором Црнатком.

Палмер је истакао важност сарадње са НАТО-ом, очекивања везано за активацију МАП-а и подношења Годишњег националног програма.