latinica  ћирилица
15/06/2019 |  20:19 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Четврт вијека од страшних злочина у Јелачићима

Више од двије деценије није било довољно властима Федерације БиХ да створе основне услове за повратак Срба у њихова села у околини Кладња. Од страшних ратних злочина над мјештанима Јелачића прошло је четврт вијека, а још нико није одговарао за ова злодјела. Мјештани ипак не одустају, вјерују у повратак, као што вјерују и да ће починиоце злочина стићи заслужена казна.

Мјештани Јелачића поставили су спомен плочу у знак сјећања на 24 мјештана звјерски мучених и убијених од стране тзв. Армије БиХ, 14. јануара 1994. године. Офанзиву некадашњих комшија на родно село запамтио је и тада четворогодишњи Игор Божић.

- Запамтио сам све, и вику и галаму, wихов психолошки рат... Мајка и сестра су ме изнијеле одатле. Касније сам имао и проблема, све се то враћа, војници који су нас прогањали и све што смо проживјели - каже Божићев.

На кућном прагу Владану Ерделићу убили су оца Драгу и дједа Божу који је тада имао 84 године.

- Убијени су сјекирама. Дједа су клали, шипкама боли у груди, главу су му сву масакрирали... Не могу те трахоте ни да опишем - каже Ерделић.

Већина мјештана прије смрти звјерски је мучена. Њихова тијела су размијењена 40 касније, а налази обдукције свједоче о страхотама којима су били изложени.

- Непокретну старицу која је остала они су измасакрирали, тако да никоме, ко је дошао њима до руку, нису опростили - каже Ерделић.

МУП Републике Српске је извјештај о ратном злочину над мјештанима Јелачиња уз све прикупљене доказе за подизање оптужница против шест лица доставио Тужилаштву Источно Сарајево, одакле је предмет преузело Тужилаштво БиХ, али за сада нема оптужница.

- Јако је битно да овај предмет добије судски епилог и апелујемо на тужилаштво да хитно приступи истрази и да се овај предмет заврши, да се стави у судски процес како би била задовољена правда - истиче Милорад Којић, директор Центра за истраживање ратних злочиа Републике Српске.

Иако је село у и Другом свјетском рату до темеља уништено, а мјештани побијени, Јелачићи су 1991. године имали више од 300 становника. Село је највећим дијелом још минирано, није обновљена ниједна кућа, нити путеви и водоводи.

- На територији општине Кладањ 18 српских села је запаљено у протеклом рату, а што се тиче дејстава Срба ниједна бошњачка или муслиманска кућа није запаљена. Дакле, водио се чисто одбрамбени рат, рат за кућна огњишта, породице и за Републику Српску - истиче Драженко Ерделић.

Мјештани Јелачића окупиће се у свом завичају на дан сеоске молитве 23. јуна. Неће кажу одустати од повратка, као ни од захтјева да починиоци ратних злочина буду кажњени.