latinica  ћирилица
15/06/2019 |  22:29 | Аутор: vecernjenovosti

Весли Кларк упозорио Албанце: Путин ће ратовати за Србију!

Амерички генерал Весли Кларк, бивши шеф НАТО који је командовао бомбардовањем Србије, потпуно је шокирао Албанце усред Приштине упозорењем да би отворени сукоб са Србима увукао у рат и Русију.
Весли Кларк - Фото: Novosti.rs
Весли КларкФото: Novosti.rs

Кларк истиче да на Балкану постоји ризик од новог рата, који би могао да изазове управо руски лидер Владимир Владимирович Путин. Према његовим ријечима, шеф руске државе "само чека своју шансу". Саговорници, војни и безбједносни стручњаци, оцјењују да је овом изјавом Кларк заправо упозорио Албанце са Косова и Метохије да би у случају отвореног сукоба Русија стала на страну Србије!

Амерички генерал, који се тренутно налази у Приштини, каже да је Балкан један од региона које Путин може да претвори у "кризно подручје".

- То је криза која чека тренутак и кад год Путину затреба, он ће је започети. Путин само чека своју шансу. Можда овдје, на Косову, а можда и у Украјини, можда у балтичким земљама - наглашава Кларк, преноси приштинска РТК.

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник Контраобавјештајне службе Србије (КОС) Љубан Каран оцјењује да се амерички генерал служи старим пропагандним триковима из времена НАТО агресије на Србију.

- Кларк и овог пута унапријед амнестира оне који непрестано провоцирају сукоб, а то су његови блиски саборци из Приштине. Овдје је јасна Кларкова инсинуација да ће евентуални ратни сукоб изазвати Србија, и то по наговору и уз подршку Русије. Међутим, Американци тиме само правдају своје присуство у војној бази "Бондстил" на Косову јер, како тврде, Руси наводно само чекају прилику да упадну на Косово. Од свега овога је тачно само то да би Руси сигурно пружили сву потребну помоћ и подршку Србији ако јој Албанци буду наметнули неки нови рат. И то је генералу Кларку потпуно јасно - подвлачи Каран.

Милисав Паић, предсједник Српског спољнополитичког круга, каже да Кларкова изјава представља класичну замјену теза у маниру "држите лопова".

- У јеку свакодневних провокативних изјава и поступака Харадинаја, Тачија, Весељија и других, укључујући упаде специјалаца РОСУ на сјевер Косова са циљем да се изазове реакција Србије, Кларкова изјава израз је лицемјерја и пребацивање одговорности за евентуалну ескалацију насиља на другу страну, у овом случају на Србију. Очигледно је да су се јако измијениле међународне околности у којима би сваки непромишљени корак Приштине могао да доведе до развоја догађаја који не би одговарао интересима САД и додатно би удаљио могућност за рјешавање проблема Косова на штету Србије - закључује Паић.