latinica  ћирилица
16/06/2019 |  08:16 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Саборна црква Свете Тројице у Мостару прославила Духове (ФОТО)

Саборна црква Свете Тројице у Мостару, чија обнова је у току, обиљежила је славу - Силазак Светог Духа на апостоле.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење бројног свештенства из цијеле Епархије.

У бесједи је владика Димитрије поручио вјерницима да љубе једни друге како је Христос љубио људе, те подсјетио на ријечи Светог апостола Павла да љубав изграђује.

- Ако желимо да изградимо овај Храм, држимо се једни других. Чувајмо међусобну љубав. Данас многи желе мир и спокој, али све ми се чини да су много усресређени на себе - рекао је владика Димитрије.

Према његовим ријечима, када се човјек даје другоме, када живи за другога и када се жртвује за другога, онда се и оно у човјеку усагласи и уравнотежи и човјек постаје истински Божији човјек.

- Дубоко вјерујем да ћемо здржати међусобну љубав и повјерење и међу нама и међу народима и вјерама које нас окружују, те бити и остати свједоци љубави Христове. Онда ће овај храм заиста бити храм Бога љубави. Ако се не воли, безобзира колико ће он бити лијеп, биће само празна љуштура, неће имати финоћу - рекао је владика Димитрије.

Фото: РТРС

Иако радови још нису завршени, у Саборној цркви се од 2010. године, када је почела обнова, служи сваке године за празник Силаска Светог Духа на апостоле, који се још назива Духови, Педесетница или Тројице.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ каже да је завршено зидање и куполе на које су подигнути крстови, док се сада поставља кровна конструкција храма.

- Предстоје нам још фасада и унутрашњи радови. Интензивно се ради на пројекту уређења ентеријера. Имали смо част да Саборну цркву посјети свјетски познат сликар Владимир Величковић и надамо се да ће његова рука нешто урадити у Саборној цркви - каже Круљ.

Фото: РТРС

Круљ подсјећа да је остало још много да се уради и да је потребно још много новца, али да су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећали да ће обезбиједити потребна средства, односно да ће завршетак обнове ове цркве помоћи владе Србије и Српске.

- Ми очекујемо ту донацију. Што прије она буде реализована - прије ћемо завршити Саборну цркву - каже Круљ.

Он напомиње да је план да Саборна црква буде завршена и освештана идуће године.

Саборна црква Свете Тројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља 15. јуна 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а Црква је зидана камен по камен - потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Саборна црква у Мостару једини је велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен након посљедњег рата.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.