latinica  ћирилица
16/06/2019 |  11:04 | Аутор: СРНА

Ђого: Црногорска власт манипулацијама остварује идентитетски инжењеринг

Професор Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи Дарко Ђого изјавио је да је црногорски Приједлог закона о слободи вјероисповијести писан тенденциозно како би се каснијим манипулацијама остварили коначни резултати идентитетског инжењеринга.
Дарко Ђого - Фото: СРНА
Дарко ЂогоФото: СРНА

Протојереј ставрофор Дарко Ђого за Блиц каже да циљ предложеног закона јесте да се најприје Митрополија црногорско-приморска елиминише као правно лице, затим као лице, а потом да се на њено мјесто инсталира црквено сецесионистичка и подобна структура.

- Геополитичко позиционирање Црне Горе, уз очигледно игнорисање јасних знакова једноумља и једнопартојске диктатуре од стране евроатлантске структуре моћи, дају очигледно много простора за такво понашање власти - рекао је Ђого.

Он каже да је овакав закон незамислив данас у једној држави која је чланица НАТО и која увијек добија похвале за "реформе на путу ка ЕУ".

Ђого је додао да Српској православној цркви за оспоравање тог законског приједлога остаје правна борба пред домаћим и међународним судовима, с тим да шансе пред домаћим црногорским судовима нису сасвим извјесне, па остају судови и комисије попут Стразбура и Венеције.

- Венецијанска комисија је већ дала негативно мишљење о "брату близанцу" овог закона, али то није спријечило власт да га опет стави на сто. Видјећемо да ли ће се и сад поновити случај са старим законом - рекао је Ђого.