latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:43 | Аутор: СРНА

Линта: Информисати међународне факторе о намјерама Подгорице

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је данас да је званични Београд обавезан да активно помогне Српску православну цркву /СПЦ/ у одбрани својих светиња и законских права у Црној Гори.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

- Србија има националну, уставну и моралну обавезу да брине о Србима у Црној Гори и да конкретно помогне да се поштују њихова национална права, као и да активно помогне СПЦ у одбрани светиња и законских права - навео је Линта.

Линта је затражио од Министарства спољних послова Србије да поведе снажну дипломатску офанзиву и информише све значајне међународне факторе са намјерама Владе Црне Горе да отме светиње и црквену имовину СПЦ.

Он је подржао проглас архијереја, свештенства, монаштва и вјерног народа Митрополије црногорско-приморске и епархија будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачке са Тројичинданског сабора који је јуче одржан у Подгорици.

- Сваком разумном човјеку је апсолутно јасно да је приједлог закона о слободи вјероисповјести суштински усмјерен против СПЦ у Црној Гори с циљем отимања храмова и пљачке црквене имовине и предаје непризнатој тзв. Црногорској православној цркви - додао је Линта.