latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:05 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Сребреница нови имиџ гради на туризму

Скупштина општине Сребреница донијела је одлуку о кредитном задужењу од 2,5 милиона КМ. Дио тих средстава биће уложен у покретање капацитета бање Губер и експлоатације њених минералних извора. Овај ресурс заједно са Националним парком Дрина требало би да буде носилац туристичког и привредног развоја овог краја.

Новоосновани национални парк Дрина, језеро Перућац, риболов и нетакнута природа, као и бањски туризам, адути са којима општина Сребреница заслужује своје мјесто на туристичким мапама Републике Српске али и региона. Зна то и Златан Марчета, који организује риболовачке туре.

- Људи из читаве бивше Југославије долазе. Дрина је чиста ријека, прави рај за риболовце - истиче Златан Марчета из мјесне заједнице Скелани.

Национални парк Дрина као најмлађи, трећи национални парк у Републици Српској треба да допринесе развоју туризма у Подрињу. Посебно се истичу кањон Дрине, Панчићева оморика као ендемска врста и средњовјековни градови на Дрини.

- Набавили смо брод, уређујемо кућицу. Сигурно је да имамо велике потенцијале да привучемо велики број туриста, јер овсдје има заиста шта видјети - поручује Радомир Павловић, директор националног парка "Дрина".

Посебан адут у привредном развоју ове општине могло би да буде 50-ак минералних извора бање Губер. С тим циљем општина ће подићи капацитет кредитним средствима.

- Ми смо већ кренули у разраду идејног решења. Сигурно је да ћемо тражити и ширу подршку, односно државних институција - поручује Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.  

Идеја је и да се туристичка понуда Сребренице обједини и са сусједним Националним парком Тара у Србији и туристичком понудом Бајине Баште како би се створо један пакет аранжман препознатљив на туристичком тржишту.