latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:21 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Мостар: Саборна црква Свете Тројице прославила Духове

Празник Свете Тројице слава је саборног храма у Мостару. И овог пута, бројни православни вјерници, али и гости других вјероисповијести, дошли су да заједно прославе васкресење светиње, коју су припадници ХОС-а запалили 15. јуна 1992. а касније до темеља минирали. Девету годину од почетка обнове, радови на храму улазе у завршну фазу.

Готово 120 година, колико је поносно стајала на бријегу изнад Мостара, Саборна црква Свете Тројице убрајала се међу највеће православне храмове у Европи, и била је један од симбола Мостара. Сада је храм који се обнавља уједно симбол обнове и Мостара и живота Срба у овом граду, који с радошћу чекају њен завршетак.

Бројни су мостарски Срби протеклих деценија расељени у друге градове Херцеговине, Србије, Црне Горе, свијета, али многи радо долазе у завичај.

Дуго се на овом мјесту литургија служила под отвореним небом, међу зидовима који су десетак година постепено расли и дизали се тамо гдје су некад били. Сада је храм озидан, покривен, али има још посла.

Обнова храма почела је на разрушеним темељима 2010. године. Очекује се да би на Тројичин дан 2020. храм требало да буде и освештан.

- Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик и предједник Србије Александар Вучић, најавили су да ће нам помоћи да се све заврши. Вјерујем у обећање и очекујемо да се то реализује и да заиста храм овештамо - истиче Радивоје Круљ,  старјешина храма Свете Тројице у Мостару.

Осим бројних вјерника из долине Неретве, на славу су стигли и гости из других херцеговачких мјеста, али и угледни гости из привредног, политичког и јавног живота Мостара, Републике Српске и Босне и Херцеговине.