latinica  ћирилица
16/06/2019 |  18:14 ⇒ 20:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: БиХ никад није била, нити ће бити исламска држава

Нисам рекао да у БиХ не треба да живе муслимани, већ да муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа, рекао је Ивица Дачић као одговор одлазећем Предсједавајућем Савјета министара Босне и Херцеговине Денису Звиздићу.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је то рекао у изјави за Танјуг поводом Звиздићевог реаговања у коме је његову јучерашњу изјаву на Сабору СНСД-а у Лакташима, да заједнички интерес свих у БиХ треба да буде равноправност сва три народа и два ентитета, и да БиХ није, нити ће бити муслиманска држава, назвао "шовинистичко-милитаристичком".

- Није моја изјава шовинистичко-милитаристичка, већ је шовинистичко-милитаристичка панисламска политика Алије Изетбеговића и његовог ученика Дениса Звиздића и СДА - поручио је Дачић.

Дачић је указао да Звиздић зна, а прећуткује, да се Алија Изетбеговић још 1970. године у Исламској декларацији заложио за стварање исламске државе од Марока до Индонезије.

- Написао је да је исламско друштво без исламске власти недовршено и немоћно, да се исламски поредак може остварити само у земљама у којима муслимани представљају већину становништва, да нема ни мира ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских друштвених и политичких институција, и, на крају, да исламски покрет треба и може прићи преузимању власти чим је бројно толико снажан да може не само срушити постојећу неисламску, него и изградити исламску власт - навео је Дачић.

Он подсјећа да је зато Изетбеговић предсједничким декретом од 1. августа 1992. године позвао муџахедине из цијелог свијета у Свети рат, Џихад.

- И било их је десетак хиљада, од чега је 1.200 остало да живи у БиХ са држављанством. Међу њима су била и двојица учесника напада од 11. септембра 2001. године у Њујорку. Њихов циљ је био исламски поредак у БиХ, а за то је потребно чекати да муслимани постану већина - навео је Дачић.

Он је указао да је по резултатима пописа из 1948. године Срба било 44,3 одсто, муслимана 30,7 одсто, а Хрвата 23,9 одсто.

Он је додао да према посљедњем попису, за који постоје огромне сумње у регуларност, из 2013. године Бошњака има 50,11 одсто, Срба 30,78 одсто, а Хрвата 15,43 одсто.

- По исламистима, односно по Алији Изетбеговићу и СДА, створили су се услови за исламски поредак, што значи промјену Дејтонског споразума и стварање унитарне државе са муслиманском већином. О томе сам говорио, да то БиХ никад није била, нити ће бити исламска држава - поручио је Дачић.

Звиздић је јуче у опширном реаговању на Дачићеву изјаву на Сабору СНСД рекао да је то "злонамјерна порука мржње", и оцијенио је као "шовинистичко-милитаристичку", пренијела је Фена.