latinica  ћирилица
16/06/2019 |  18:30 | Аутор: РТРС

Милијардери који су обећали новац за Нотр Дам још нису дали новац

Када је језиви пожар 15. априла ове године уништио један од симбола историје људске цивилизације, катедралу Нотр-Даме у Паризу, француски милијардери обећали су уплатити милионе да се скупи једна милијарда за обнову објекта.

Ипак, досад једини који су новац уплатили су приватне компаније и локалне власти, те обични грађани.

Асошијетед Прес јавља да нити један француски милијардер који је јавно обећао финансијску подршку досад није уплатио нити један цент.

Тренутно, донације долазе од Американаца и Француза, обичних грађана, који плаћају обнову француског националног споменика, кроз хуманитарно удружење Пријатељи паришког Нотр Дам.

Уз помоћ тог новца, плаћају се рачуни и плате за 150 радника колико их ради на обнови славне катедрале. То удружење управо ће пребацити 3,6 милиона евра за наставак радова, а предсједник организације Мишел Пико открио је како је 90 одсто новца дошло од - Американаца.

Најбогатији Французи одмах су након пожара обећали милионе за катедралу, што је покренуло бројне критике многих који су их осудили што тај новац нису дали за друге потребе.

Француски милијардер Бернард Арно и његова компанија ЛВМХ обећали су 200 милиона евра, Франсоа Анри-Пинот, краљ Керинга, компаније која тргује луксузним предметима, обећао је 100 милиона евра, итд.

Андре Финот, један од портпарола славне катедрале, открио је да тог новца нема - јер донори чекају да виде планове за реконструкцију и боре се за уговоре.

- Највећи донатори нису платили ни цента. Желе знати како се њихов новац троши и желе да виде гдје ће те паре отићи, не желе да само плате раднике - рекао је Финот.

Милијардери су на питање новинара рекли да ће уплатити новац који су обећали, али нису рекли када.

Извор: Радио Сарајево