latinica  ћирилица
16/06/2019 |  21:14 ⇒ 17/06/2019 | 07:55 | Аутор: РТРС

Додик: Мађарска примјер земље гдје се поштују права Срба (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је вечерас у Будимпешти са представницима Самоуправе Срба у Мађарској.

Они су упознали српског члана Предсједништва БиХ о положају Срба у Мађарској и том приликом нагласили да остварује висок степен права и слобода.

Истакли су да је Мађарска примјер земље гдје се поштују права Срба и српски национални идентитет.

Милорад Додик са представницима Самоуправе Срба у Мађарској (Фото: РТРС)

Састанку су присуствовали и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша, државни секретар Мађарске за мањине Микрош Шолтес и предсједник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

Срби у Мађарској су изразили захвалност Додику што је дошао да их подржи и саслуша. Много им , кажу, значе блиске везе са Србијом и Српском. Иако их је у Мађарској мало, тек 10.000, истичу да су добро организовани.

Додик је вечерас присуствовао гала концерту Културно-умјетничког друштва "Табан" који се одржава у позоришту ВИГ у Будимпешти.

Предсједавајући Додик је рекао да му је велика част што може да се обрати на тако важном јубилеју - 25 година рада КУД "Табан".

Концерт КУД "Табан" у Будимпешти (Фото: РТРС)

- Драго ми је што видим младе који баштине традицију нашег народа. У вријеме глобализације изван матице није лако да се окупимо око највеће вриједности, а то је српски национални идентитет - рекао је Додик на почетку обраћања.

Он је изразио захвалност Мађарској и премијеру Орбану што је законом помогао националне мањине и окупио мањинске заједнице.

- Вема је важно што премијер Орбан и предсједник Србије Вучић шире сарадњу Србије и Мађарске. То је порука коју добро читамо у и ми у Републици Српској - истакао је.

Додик је изразио жељу да се сарадња двије земље побољша и прошири и културно и на сваки други начин.

- Бањалука окупља дијаспору. Зато у циљу оснаживања сарадње желимо да КУД "Табан" дође у Бањалуку и ја их позивам у име предсједнице Жељке Цвијановић - нагласио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик допутовао је у послијеподневним часовима у Будимпшету. Од границе са Хрватском ка главном граду Мађарске дочекала га је пратња од 16 аутомобила.

У пратњи Милорада Додика 16 аутомобила (фото: Срна)

Додик ће сутра посјетити Српску православну цркву у Будимпешти и састати се са епископом будимским Лукијаном, а затим иде у обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

У уторак, 18. јуна, предсједавајући Предсједништва БиХ састаће се са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Након радног ручка планирана је заједничка конференција за новинаре Виктора Орбана и Милорада Додика, најављено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.