latinica  ћирилица
17/06/2019 |  12:10 | Аутор: СРНА

Капетан Драган: Хрвати чине све да ме не пусте из затвора

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, који служи казну у хрватском затвору у Лепоглави, изјавио је да страхује да Хрвати чине све како га не би пустили на слободу крајем марта сљедеће године.
Капетан Драган  (Фото: FAH) -
Капетан Драган (Фото: FAH)


Капетан Драган је потврдио да се више од три седмице налази у самици под оптужбом да је прекршио затворска правила због приватног писма Драгану Палибрку, које је он прослиједио јавности.

- Нисам крив, нисам контактирао са медијима, нити сам им се јавно обраћао - рекао је Васиљковић за београдске "Вечерње новости" посредством адвоката Слађане Чанковић.

Он је нагласио и да ће своју одбрану сутра поново изнијети и да ће, како је рекао, поновити став да је тачно оно што говори.

Капетан Драган је и на првом саслушању изјавио да се не осјећа кривим и да је све исконструисано како би га пред крај одслужења казне довели у такву ситуацију.

"Новости" незванично сазнају да је управу затвора највише иритирало то што је у приватном писму Васиљковић навео да је "Лепоглава нацистички логор", а да је разлог за такву његову констатацију прије свега то што је смјештен у одјељење гдје су само Срби осуђени за ратне злочине.

Васиљковић би требало да изађе из хрватског затвора 20. марта сљедеће године, у тренутку када буде одслужио 13 и по година затворске казне.

Првостепеном пресудом Жупанијског суда у Сплиту Васиљковић је у септембру 2017. године осуђен на 15 година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Врховни суд Хрватске у јулу 2018. године смањио је Васиљковићу за годину и по дана казну затвора и правоснажно га осудио на 13 и по година.

Капетан Драган, који има држављанства Србије и Аустралије, ухапшен је у Аустралији, гдје је био тренер голфа, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.