latinica  ћирилица
17/06/2019 |  16:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Додик с представницима Срба у Мађарској: Основна порука јачање веза (ФОТО)

У Будимпешти је настављена тродневна посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Мађарској.

Након састанка са представницима Срба у Будимпешти, делегација је посјетила Сентандреју, и центар будимске епархије.

Јачање веза - основна је порука састанка Милорада Додика са представницима Самоуправе Срба у Мађарској. Додик их је упознао са политичком ситуацијом. Указао је да је Република Српска једина у БиХ самоодржива и да једина има стабилну власт.

- Они нас веома цијене. То што Република Српска успијева да у свим овим временима, а можда то они најбоље разумију, оспоравања, притиске који су огромни овдје, она је успјела очува своју територију, свој народ, институције, љубав према Српској и жељу да она буде још боља и успјешнија - рекао је Додик.

Оно што су данас могли да чују Срби у Мађарској, сутра ће чути мађарски премијер Виктор Орбан. Циљ је упознати га са политичком ситуацијом, најавио је Додик.

- Биће ми занимљиво да чујем на који начин он види развој ситуација. Фокус ће бити на билатералним питањима. Ми желимо да охрабрио инвеститоре из Мађарске да улажу у Српску. Српска је мјесто које шаље добродошлицу мађарским инвеститорима. Радићемо на томе да видимо како заједно можемо то да урадимо. Искуство које Мађарска има је заиста важно. Премијер Орбан упорно овдје побјеђује и има подршку свога народа, без обзира што неки из Брисела покушавају да оспоре, или чак да суспендују из Савеза народних странака Европе његову политичку партију - навео је Додик.

Црква Светог Ђорђа у Будимпешти (Фото: РТРС)

У порти цркве Светог Ђорђа данас су договаране је могућности отварања Представништва Републике Српске у Будимпешти, од којег би корист имали и грађани Српске, али и Срби у Мађарској. Њима посјета Милорада Додика много значи, и очекују и да ће се нека њихова питања наћи на дневном реду сутрашњег састанка, рекао је Љубомир Алексов представник Срба у мађарском Парламенту.

- Ова посјета је веома значајна за нас и нашу заједницу. Како је наш прота рекао ово је историјска посјета, а надам се да ће отворити још низ могућности и сарадње - истакао је Алексов.

Фото: РТРС

Малобројну али добро организовану српску заједницу у Мађарској окупља СПЦ али и школа Никола Тесла коју похађа преко 600 ђака, дјеце и забавишту,основној школи и Гимназији. И Република Српска ће стипендирати неколико својих ђака у овој школи. То је једина школа у Европској унији на српском језик а њени ђаци без проблема могу да упишу Сорбону или било који други универзитет у Европи, изјавила је директорица школе Јованка Ластић.

- Јер дјеца са нашом дипломом под истим условима конкуришу на Сорбону у Паризу, као и било који Француз - додала је Ластићева.

Фото: РТРС

Радо ће се овдашњи Срби одазвати позиву да посјете Бањалуку и Републику Српску рекао је Борислав Рус предсједник Самоуправе Срба у Будимпешти.

- За нас је важно да у сусједству у региону Срби који живе знају и да чују за нас и на основу тога могу видјети наше проблеме, чиме се бавимо и како опстајемо - навео је Рус.

Фото: РТРС

Додик је дао интервју и мађарском радију на српском језику. Присуствовао је литургији у цркви Светог Ђорђа која датира из 1733. у богатој историји овог храма, вјерници истичу и детаљ на храму - таблу са нивоом воде у поплавама 1838.године.

Фото: РТРС