latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:21 ⇒ 18:31 | Аутор: Агенције

Хуавеј тражи милијарду долара за коришћење својих патената у САД

Прошло је мјесец дана од почетка случаја "Хуавеј", односно откако је америчка администрација повукла први очигледни офанзивни потез у, већ дуже вријеме, тињајућем трговинском рату са Кином.
Хуавеј (Фото: @riptari) - Фото: Тwitter
Хуавеј (Фото: @riptari)Фото: Тwitter

Од момента када је предсједник САД забранио продају америчке технологије кинеским компанијама, технолошки гигант из Шенџена и један од највећих глобалних играча на пољу мобилне телефоније постао је главна мета Трампове "ратоборне" економске политике.

Иако се до сада углавном говорило о посљедицама које већ јесте, као и о онима које би даље могао да претрпи Хуавеј, сада је изгледа дошло вријеме за контраофанзиву.

Кинеска компанија је најавила да од америчког телекомуникационог конгломерата - компаније Веризон, потражује ни мање ни више него - милијарду долара!

Хуавејов захтјев се заснива на многобројним патентима и технологијама на које полаже права, а које Веризон користи у свом пословању.

Према тврдњама кинеске компаније, Веризон крши права коришћене за више од 230 патената, који се односе на разноврсну телекомуникациону опрему (жичану инфраструктуру, мрежну опрему, ИоТ рјешења и др.), а за које је Хуавеј носилац лиценце.

Међутим, Веризон није једини, будући да би Хуавеју "на мети" могло да се нађе још двадесетак компанија које послују са америчким телекомуникационим гигантом.

Како је објавила агенција Ројтерс, представници двије компаније су се већ неколико пута састали у Њујорку, али ниједна од страна се још увијек није огласила по питању енормног потраживања.