latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:32 | Аутор: СРНА

СПЦ: Сљедеће седмице о ситуацији у Црној Гори

Ситуација у Црној Гори послије најновијих догађаја у вези са приједлогом закона о вјерским заједницама и најавом одузимања имовине Српске православне цркве биће тема сједнице Светог архијерејског синода СПЦ која ће бити одржана 26. јуна у Београду, сазнаје Тањуг у Патријаршији.
Српска православна црква -
Српска православна црква

Очекује се да епископи из Црне Горе извијесте Синод о најновијим догађајима, како би патријарх Иринеј и Синод, који су за то по Уставу СПЦ овлашћени, могли да предузму кораке ради заштите Цркве и народа на унутрашњем и међуцрквеном, међународном плану.

Влада Црне Горе је прије мјесец дана утврдила Приједлог закона о слободи вјероисповијести, којим се дефинише да ће као државна имовина бити препознати сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије 1918. године, односно губитка независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице.

Оваква одредница је готово идентична са оном из нацрта закона који је одбачен 2015. године, због оштрог противљења СПЦ и вјерника у Црној Гори.

Оно што је посебно изазвало оштро реаговање СПЦ, вјерника у Црној Гори, али и тамошње и јавности у Србији је изјава црногорског предсједника Мила Ђукановића да ће држава радити предано на стварању црногорске аутокефалне цркве "допадало се то некоме или не", износећи оцјену да "Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје "велике Србије".

Реагујући на ту изјаву, Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да је жалосно да човјек који је на "трону својих предака" чини оно што ни Турци нису. 

- Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи Српску православну цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала. Да није било Цркве, они би доживјели судбину призренских комшија и примили ислам и изгубили све из српског народа - рекао је Иринеј.

У организацији Митрополије црногорско-приморске и њених епархија у суботу, 15. јуна, испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици одржан је Тројичидански сабор којем је присуствовало више хиљада вјерника и грађана.

Са овог скупа је од Владе Црне Горе захтијевано да повуче предложени закон и да припреми нови, те да ће, уколико то што скорије не учини, Митрополија црногорско-приморска још одлучније и саборно ступити у одбрану својих светиња и законских права.