latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:20 ⇒ 18/06/2019 | 07:58 | Аутор: РТРС

Озваничен почетак радова на Коридору 5Ц кроз Српску (ФОТО)

Почели су радови на првим километрима Коридора 5Ц кроз Републику Српску.

Прва дионица биће грађена се на правцу Јоховац-Руданка, у дужини од 5,6 километара. Вриједност радова је 70 милиона евра, и биће финансирани кредитом ЕБРД-а и грант средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан. Рок за завршетак радова је двије године.

Машине и радници су на терену и званично је почела градња Коридора 5Ц кроз Српску. Ријеч је о захтјевној дионици.

Фото: РТРС

Директор предузећа Аутопутеви Душан Топић истакао је да је ријеч о значајном тренутку и пројекту за Српску и ову фирму.

Он је рекао да ће на овој дионици радити и двије саобраћајне петље, те да је то наставак ауто-пута према Србији и Београду.

Топић је изразио наду да ће до краја године бити затворена финансијска конструкија ауто-пута од Добоја према граници са Србијом, од чега ће и саме Добојлије, али и остали грађани Српске, имати вишеструку корист

То је прва од четири фазе. Коридор на територији Српске од Добоја до Вукосавља биће дуг 46, 6 километара, а процјењује се да ће за то бити потребно око 500 милиона евра.

Предсједница Жељка Цвијановић истакла је да подржава активности Владе у реализацији великих инвестиција.

Фото: РТРС

- Сви имају увјерења да ћемо ми успјети у складу са нашим стратешким документима и да реализујемо мрежу ауто-путева у пуно дужини до 2030.године. Сада имамо 105 километара, а план је амбициозан да имамо око 400 - истакла је Цвијановићева.

Ова дионица наставак је и ауто-пута према Србији и Београду. Истичући да се на овај начин настављају јавне инвестиције које омогућавају запошљавање и повећање БДП-а, премијер Радован Вишковић најавио је рјешавање имовинско-правних односа.

Он је навео да је овај дио ауто-пута вриједан 70 милиона евра и да ће у наредних 15-20 дана бити одржана посебна сједница Народне скупштине Српске да би био усвојен план парцелације за изградњу ауто-пута до Раче и границе са Србијом.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је овај почетак радова наставак пројекта Ауто-пута "9. јануар" и повезивања са Београдом.

Ово је прва од четири фазе на изградњи Коридора 5Ц кроз Републику Српску. Када буде завршен, укупне дужине 46, 6 километара, Република Српска имаће више од 150 километара дугу мрежу аутопутева.

Код Добоја, коридор 5Це требало би да буде повезан са аутопутем који ће Српску, преко Брчког и Бијељине, повезати са аутопутем Београд - Сарајево. Србија је већ спремна да почетком јула започне изградњу дионицу аутопута од Сремске Раче до Кузмина, што је данас у Бањалуци, потврдила премијерка Ана Брнабић.