latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:26 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

За економски развој значајни дигитализација и заштита интелектуалне својине (ФОТО)

Колико су, за економски развој и пут ка пуноправном чланству у Европској унији значајни дигитализација и заштита интелектуалне својине, указано је на Регионалној конференцији у Бањалуци, на којој су учествовали премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић.

Конференција је организовао Институт за јавну политику.

Пријетње и изазови новог доба интернет револуције и заштита интелектуалне својине – важна тема о којој се не говори, а од ње зависи бржи развој економије. Србија је то препознала, а кроз поглавље седам у процесу евроинтеграција, и донијела неопходне законе.

Премијерка Србије Ана Брнабић упозорава да су на интелектуалној својини засноване најмоћније свјетске економије. На путу преласка са радне на економију знања, Србија је омогућила и пореске олакшице. 

- Од 1.1.2019. ако улажете у интелектуалну својину, порез је само три одсто - рекла је Брнабићева.

Фото: Ана Брнабић

О оваквом смањењу пореске стопе размишљају и у Влади Српске. Биће то, према ријечима предсједника Радована Вишковића охрабрење грађанима да своје знање ставе на тржиште и да оно буде заштићено. Заштита идеја, шанса је, каже, и за привредни опоравак. 

- Да би економије које су у развоју, каква је економија Републике Српске, интелектуална својина мора бити подстакнута и заштићена, да појединци доприносе расту БДП-а и развоју наше економије - истакао је Вишковић.

Фото: РТРС

И Српска и Србија могу да се похвале значајним резултатима у борби против високотехнолошког криминала. Оно на чему треба радити јесте развој “креативне индустрије”.

- На креативним индустријама, раде млади људи. Она биљежи раст од 22 одсто, и у њој је 67 одсто младих - истакао је Младен Шарчевић министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић додао је да је потребна едукација, привредника и послодаваца.

Фото: РТРС

- Потребно је објасити им да је једини начин да се развијају на начин да се заштите права - сматра Рајчевић.

И Србија и БиХ, у овом послу, иако дуго траје, још су почетници. Поготово, када се пореде са другим економијама, које брзо корачају у овој области. 

Некадашњи генерални секретар Регионалног савјета за изградњу Горан Свилановић нагласио је да је разговарано о нечему што је шанса за младе на овим просторима. Свилановић је истакао да су преговори са ЕУ прилика да уграбимо шансу за те младе људе."

Фото: РТРС

- Није довољно развијена свијест о томе да грађани треба да заштите интелектуалну својину. Донесени су закони, али примјена није на адекватном нивоу - навео је Златан Клокић министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

У оквиру регионалне конференције "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак", тражени су и одговори на питања, како заштити ауторска права у доба интернета, шта нам доноси 5Г и како подстаћи јачање интелектуалног капацитета друштва у развоју.