latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:53 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Суђењу Дудаковићу - свједочили Јевић и Мрђа

Пензионисани мајор ратног ваздухопловства Војске Републике Српске Радивоје Јевић изјавио је, на суђењу генералу Атифу Дудаковићу и 15-орици припадника Петог корпуса, да је офанзива тзв. Армије БиХ на западнокрајишке општине у јесен 95-те почела из Бихаћа, који је био заштићена зона УН-а.

Свједочио је и о смрти свога брата у селу Ревеник код Босанског Петровца. Одбрана оптужених тврди да је његов брат као припадник Војске Републике Српске страдао у борбеним дејствима, док свједочење Милорада Мрђе указује супротно, да је убијен испред породичне куће.

Демобилисани припадник ВРС Милорад Мрђа свједочио је како се након краха линија одбране на граховском ратишту 13.септембра, са саборцима пробијао ка Грмечу и Санском Мосту. Заобишли су Босански Петровац у којем је већ био 5-ти Корпус, пролазили су кроз попаљена села која су већ напустили Срби у страху од Дудаковићеве војске.

- Наилазимо на село Ревеник. Ту смо наишли на кућу Дмитра Јевића , којег сам познавао од прије рата, био је возач аутобуса који нас је возио. Човјек је био пред кућом, имао је рану на од ватренох оружја леђима, лицем окренут земљи - свједочио је Мрђа.

У повлачењу војске и народа пред 5-им Корпусом, Мрђа се срео са Радивојем Јевићем који из базе у Маховљанима послат да сакупи расуту војску. Саопштио му је болну вијест о смрти брата. Ипак нада да је жив тињала је све до краја 1995.године.

- У децембру 1995.године у Новом Граду била су изложена тијела мртвих Срба која су претходно била размјењена са противничком страном. Препознао сам брата Дмитра Јевића, био је у цивилним панталонама,кошуљи и некаквом маскирном прслуку - истакао је Радивоје Јевић, брат убијеног Дмитра Јевића.

Јевић је рекао да му је други брат Недељко убијен на бихаћчком ратишту као возач санитета, а тврдња да је операција Сана 95 покренута из заштићене зоне УН-а тј. Бихаћа изазвала је гласно негодовање оптужених и њихових адвоката.

Дудаковић и остали оптужени су за злочине над Србима у четири западнокрајишке општине у јесен 1995.Током удруженог злочиначког подухвата убијено је више од 300 махом старијих српских цивила,к ао и војника који су се предали или били заробљени, запаљено и уништено 38 православних цркава и манастира.

Дио оптужнице односи се на ратне злочине над Бошњацима који су били лојални Фикрету Абдићу.