latinica  ћирилица
17/06/2019 |  21:14 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

У Хрватској идентификовани посмртни остаци 11 Срба

У Загребу је данас обављена идентификација посмртних остатака 11 Срба који су убијени током оружаних сукоба у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Сви посмртни остаци су идентификовани методом ДНК-а анализе, а њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица, саопштено је из Комисије Владе Србије за нестала лица.

Од 2001. до 2019. године из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних мјеста ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 Срба страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске, при чему је више од 980 идентификованих жртава предато породицама ради сахране.

Од почетка ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни је омогућен мониторинг, те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије Владе Србије за нестала лица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, а годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке најближих.