latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:41 | Аутор: СРНА

На универзитету у Пекингу српски језик учи 27 Кинеза

Укупно 27 студената учи српски језик на Универзитету за међународне студије у Пекингу /БИСУ/ и они су заинтересовани да своје знање језика користе у више различитих области, рекла је Срни у Пекингу професор српског језика на овом универзитету Косара Цветковић.
Косара Цветковић (Фото: Кинески Радио Интернационал) -
Косара Цветковић (Фото: Кинески Радио Интернационал)

Цветковићева је истакла да у групи на редовним студијима има 16 студената који уче српски језик, а на другом седмогодишњем програму је њих још 11.

- Они су заинтересовани за различите ствари. Неки од њих су заинтересовани да изучавају језик лингвистички, да остану на факултету и да раде. Многи су заинтересовани за туризам и вољели би да раде у тој области, неки су заинтересовани за програм Министарства спољних послова Кине и они ће радити у дипломатији - истакла је Цветковићева.

Она је објаснила зашто Кинези бирају себи и страна имена.

- Кинези увијек бирају имена оног језика који уче. Уколико не уче неки други језик, онда они бирају енглеско име јер сматрају да би за све странце било лакше да науче име попут Лили, Ана, Мери него да изговарају њихова. Они то раде да би нама олакшали - рекла је Цветковићева, која је и лектор за српски језик.

Она је истакла да у ове двије године, колико ради у Кини, ужива у свом послу и да су је Кинези пријатно изненадили.

- Овдје заиста уживам. Када сам долазила у Кину нисам имала предзнање нити предрасуде, што је увијек ослобађајуће, али ни очекивања, дошла сам отворена. Они су ме пријатно изненадили - истакла је Цветковићева.

Он је навела да је Кина слојевита и да сваки дан открије нешто ново и поново буде импресионирана, али некада и зачуђена.

- То је једна прича без краја - рекла је Цветковићева Срни.

Студенти више језичких одјељења су испред зграде Универзитета за међународне студије у Пекингу дочекали новинаре носећи заставе њихових земаља, те на Универзитету говорили ријечи добродошлице на свим језицима земаља Централне и Источне Европе и извели културни програм.

Кинески студенти су оцијенили да је српски језик тежак, али су га упркос томе добро научили и припремили програм којим су то и представили.

Они су новинарима из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, те Црне Горе и Хрватске представили кинеску храну, чај и жад на српском језику, те припремили закуску са кинеским специјалитетима.

У Кини, према званичним подацима, живи и ради нешто више од 1.500 људи из Србије, од којих 300 у Пекингу, јавио је раније Кинески међународни радио.

БИСУ тренутно студира око 10.000 студената, међу којима око 1.000 страних. Овај универзитет основан је 1964. године и међу првима је у Кини који је понудио основне студије страних језика.

Нуди програме књижевности, менаџмента, права и економије, са страним језицима и књижевношћу као основним дисциплинама и менаџментом у туризму као специјализованом дисциплином.

То је, истичу на овом универзитету, важна база у Кини за учење и истраживање страних језика, превођење, туризам, економију и спољну трговину.

БИСУ остварује сарадњу са 170 универзитета и образовних институција, међу којима је Универзитет у Београду, те са 40 земаља и региона.