latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:49 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Још један коминике без подршке Русије

Управни одбор Савјета за спровођење мира апеловао је на "политичке и институционалне лидере БиХ на одговарајућим нивоима власти да окончају формирање парламентарних и извршних органа на свим нивоима без даљег одлагања".
Састанак Савјета за спровођење мира - Фото: СРНА
Састанак Савјета за спровођење мираФото: СРНА

У коминикеу, који није подржала Руска Федерација, лидери су позвани да престану да блокирају, односно опструишу спровођење изборних резултата "због уских страначких интереса, чиме држе таоцима будућност земље и њених грађана", те "што прије успоставе парламентарне комисије, како би Парламентарна скупштина БиХ могла почети да врши своју законодавну функцију".

Управни одбор је да жаљењем констатовао да, након избора одржаних у октобру 2018. године, још нису формирани одговарајући органи власти на нивоу БиХ, на нивоу Федерације БиХ и у неколико кантона у ФБиХ, због чега се касни са спровођењем демократске воље грађана БиХ и онемогућава се спровођење неопходних реформи.

У коминикеу се додаје да Управни одбор ПИК-а осуђује чињеницу да је и након општих избора 2018. године настављено са неодговорном реториком којом се продубљују подјеле и политичким потезима, укључујући и оспоравање територијалног интегритета и институција БиХ, као што су позивање на отцјепљење, заговарање подјеле БиХ на три територијалне јединице и најављивање намјере да се оспори назив Република Српска.

- Такве иницијативе и изјаве довеле су до озбиљног урушавања узајамног повјерења и сарадње међу кључним актерима и оне немају подршку Управног одбора ПИК-а. Путем таквих иницијатива и изјава ствара се осјећај нестабилности који обесхрабрује стране улагаче и убрзава одлазак грађана из БиХ у потрази за сигурношћу и владавином права - наведено је коминикеу објављеном након дводневног састанка у Сарајеву.

Управни одбор је апеловао на лидере и да јасно и активно докажу своје декларисано опредјељење за интеграцију земље у ЕУ, тако што ће предузети неодложне и конкретне кораке ка спровођењу кључних приоритета и реформи наведених у мишљењу Европске комисије у области владавине права, темељних права, реформе јавне управе, као и демократије и функционалности.

- То су основе на темељу којих ће земље чланице ЕУ донијети одлуку у вези са сљедећим корацима БиХ на путу интеграције у ЕУ, у складу са тежњама њених грађана - наводи се у коминикеу.

Лидери су позвани и да значајно појачају напоре на побољшању вјеродостојности и транспарентности изборног процеса тако што ће имплементирати темељне промјене изборног закона које су препоручили Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а и Група држава против корупције, као и да усвоје те измјене што прије, како би се осигурало да се оне могу примијенити на локалне изборе 2020. године.

Такође, Управни одбор ПИК-а је апеловао не лидере да приоритетно ријеше дугогодишњи изборни застој у Мостару како би се грађанима омогућило да гласају на општинским изборима 2020. године, без условљавања другим питањима и уз очување Мостара као јединственог града, те спроведу одлуку из предмета "Сејдић-Финци" и сличне одлуке Европског суда за људска права.

Када је ријеч о миграцијама, Управни одбор ПИК-а је апеловао на лидере да заједно, између осталог и кроз значајно бољу сарадњу и комуникацију, раде на рјешавању проблема у вези са миграцијом у цијелој земљи.

- Управни одбор ПИК-а позива Министарство безбједности БиХ да убрза напоре на координацији између агенција за спровођење закона у цијелој БиХ, од којих се очекује да сарађују како би одговорили на безбједносне изазове које доноси ово питање - наводи се у коминикеу.

Лидери су позвани и да се суздрже од "подривања правосудних институција на свим нивоима", те спроводе њихове одлуке, као и да измијене Закон о високом судском и тужилачком савјету БиХ да би се функционисање ВСТС-а уредило на начин који гарантује професионалност и одговорност свих његових чланова.

- Структуралне измјене у складу са препорукама ЕУ су неопходне да би се уредило именовање, оцјена и дисциплинске процедуре како би се повратило повјерење јавности у ту институцију. Управни одбор ПИК-а такође позива ВСТС да хитно заврши процес преосталих именовања - истиче се у коминикеу.

Лидери су позвани и да ојачају фискалну стабилност и убрзају економске и социјалне реформе, као и да осигурају слободу и независност медија, те подрже професионалне и одговорне медије.

Управни одбор ПИК-а сматра и да потпуна сарадња са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове укључује и поштивање пресуда које су донијели Хашки трибунал и овај механизам.

- У том контексту, Управни одбор осуђује одлуку Владе Републике Српске о успостављању Комисије за Сребреницу и сличне ревизионистичке изјаве дате у контексту овог питања - наводи се у коминикеу који није подржала Руска Федерација.

Управни одбор ПИК-а је позвао органе власти у цијелој БиХ да ускладе своје законе о јавном окупљању са међународним стандардима, осудивши, како се наводи, активности које су предузете у Републици Српској како би се додатно ограничиле демократске слободе, као што су право на слободу говора и мирно окупљање.

- Уз то, активности усмјерене на формирање резервног састава полиције резултирале су негативном спиралом неповјерења у БиХ. Умјесто оваквих потеза, органи власти на нивоу БиХ, ентитетском и кантоналном нивоу требали би радити на побољшању сарадње у области спровођења закона и осигурати да постојеће полицијске снаге имају на располагању адекватне ресурсе и одговарајућу обуку како би могли рјешавати низ изазова с којима се суочава БиХ и њени грађани, укључујући и питање миграција - додаје се у коминикеу.

У документу се наводи и да су чланице НАТО-а из Управног одбора ПИК-а и Јапан поздравили прилику да органи власти БиХ предају свој први Годишњи национални план, који ће даље "помоћи БиХ да унаприједи своје одбрамбене капацитете, у корист свих грађана БиХ".

Управни одбор ПИК-а је поздравио и објављивање Мишљења Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ у којем се препоручује да БиХ направи суштинске промјене и унаприједи свој законодавни и институционални оквир и у којем се наводе свеобухватне препоруке са кључним приоритетима за будуће реформе које ће помоћи да БиХ досегне степен на којем јој више неће бити потребна међународна супервизија.

Управни одбор ПИК-а сљедећи састанак одржаће 3. и 4. децембра.