latinica  ћирилица
19/06/2019 |  07:10 ⇒ 07:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп и Путин шаљу специјалце, Годфрија и Харченка, у Србију

Специјалци предсједника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина одмјериће снаге у Београду, гдје ће епилог добити прича о Косову, али и рат великих сила ко ће преузети примат на Балкану, пише “Српски телеграф“.

Лист наводи да се, након што је стигла потврда лично од Путина да у српску престоницу на мјесто амбасадора стиже Александар Боцан-Харченко, дипломата задужен за најтеже задатке, који је прије десетак година био укључен у рјешавање косовског питања, није дуго чекало на одговор Трампа.

Наводи се да би америчког амбасадора у Београду Кајла Скота требало да наслиједи заменик амбасадора САД у Москви Ентони Ф. Годфри, човјек који је годинама ангажован на најосјетљивијим питањима америчко-руских односа, што по оцјени “Српског телеграфа“ показује колико је битан и значајан за Бијелу кућу.

Дневник пише да се за Годфрија каже и да је он у ствари главни чјовек у Москви, док је амбасадор само фигура.

Добро обавијештени извори “Српског телеграфа“ потврђују листу да “није нимало случајно што у Београд долазе двојица врхунских и моћних дипломата који имају чврсту подршку Путина и Трампа за рјешавања свих питања на Балкану, почев од њихових геополитичких интереса када је овај простор у питању“.

Исти извори додају да су и Боцан-Харченко и Годфри “људи који се шаљу у кризна подручја или тамо гдје се сучељавају интереси њихових земаља са другим свјетским силама“.

Дугогодишњи спољнополитички новинар Јакша Шћекић за лист каже да “у Београд долазе људи који имају искуства“.

- Долазе озбиљни играчи, па то за нас може да значи да цијела ова прича око Косова мора да се заврши у наредних годину дана. Е, сад како ће се завршити, то ћемо видјети. Нажалост по нас, чим се велики договарају, они ће да истргују нешто. Како, остаје питање... Платићемо и ми, али ће и Приштина морати да плати и много је велика штета што је Приштина одбијала било какав договор са Београдом. Овако има да јој се наметне рјешење и видјећемо како ће ко да прође - закључује Шћекић.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић оцјењује да је “једно вријеме било понижавајуће какве су нижеразредне дипломате долазиле у Београд, прије свега за Запада, што је увијек показатељ колико им је одређена држава важна“.

- Сада је порасло интересовање за овај дио свијета и велике силе шаљу најспособније дипломате, што је добро јер су способни и у стању да нађу нека рјешења - сматра Јакшић.

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић сматра да “Русија и Америка имају одређену политику према Србији и ко год да је амбасадор, он ће то спроводити, као и да је утисак да Харченко улази у игру кад се игра највише захуктава“.