latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:01 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

У Двору састанак о проблему одлагања радиоактивног отпада

У хрватској општини Двор данас ће бити одржан састанак на који су позвани представници локалних заједница у Унско-санском кантону Цазин, Босанска Крупа и Бужим, те општина Нови Град у Републици Српској, а домаћин ће бити начелник општине Двор Никола Арбутина.

Министар за грађевинарство, просторно уређење и екологију у Влади УСК Аднан Алагић рекао је Срни да је састанак иницирала Радна група за праћење активности изградње одлагалишта нуклеарног отпада на подручју општине Двор именована од кантоналне владе.

- Не можемо мирно чекати. Желимо још једном подстаћи надлежне у БиХ и Хрватској да се озбиљно приступи рјешавању овог проблема - рекао је Алагић који је и предсједник радне групе.

Он је навео да је у претходном периоду радна група инцирала потписивање декларације о противљењу изградње одлагалишта коју је усвојила Влада УСК.

Према његовим ријечима, на састанак су позвани представници локалних заједница које планирана локација највише угрожава.

- Имали смо и раније контакте са општином Двор. Свјесни смо да они као локална заједница не могу учинити ништа, али смо захвални јер су пристали на састанак. Такође смо захвални за сарадњу и локалној власти у Новом Граду - рекао је Алагић.

Он је навео да ће на састанку јавност бити упозната да се не одустаје од противљења намјерама Хрватске да радиоактивни отпад смјести на самој граници са БиХ.

- Не смијемо то дозволити, грађани су огорчени и ми планирамо организовање протеста на локацијама најближим Трговској гори. Свесни смо да ни ми као кантонално министарство не можемо много учинити, али желимо показати да се противимо - рекао је Алагић.

Начелник новоградске општине Мирослав Дрљача истакао је да је проблем одлагања радиоактивног отпада у општини Двор проблем који је од почетка године непрестано присутан у јавности.

- Добро је што то више није само проблем општине Нови Град и да се ствара све шири фронт који оспровара ову идеју. Данашњи састанак је први који су иницирале институције УСК-а. Добро је што је домаћин начелник Арбутина који је тако оспорио раније оптужбе да се не противи локацији. Овако је показао да је уз своје грађане и све који су против одлагалишта у Двору - изјавио је Дрљача Срни.

Он је рекао да је проблем што и даље нема релевантних информација из надлежних хрватских институција, као и чињеница да још није формиран Савјет министара јер се ради од проблему на нивоу БиХ.

- Очекујем да ће по плану, прије септембра кад Хрватска доноси коначну одлуку, бити завршена процедура у вези проглашења Парка природе Уне. Сматрам да је рјешење формирање правног тима и тужба против Хратске - рекао је Дрљача.

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је да ова локална заједница још није добила одговор о активностима у касарни "Черкезовац" које су тражили од надлежних институција у Загребу прије неколико мјесеци.

- Очекујем да ћемо на састанку чути мишљења која ће помоћи у рјешавању проблема који је заједнички за више општина", рекао је Арбутина Срни.

Хрватска планира да радиоактивни отпад који је обавезна преузети из нуклеарне електране Кршко одлаже у касарни "Черкезовац" у општини Двор у непосредној близини општине Нови Град.