latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:25 ⇒ 08:50 | Аутор: Б92

Ватерполисти Србије: Против Хрвата одлучује јака воља

Ватерполисти Србије у другом колу групе Б завршног турнира Свјетске лиге вечерас (21.00) одмјеравају снаге са највећим конкурентом, Хрватском.
Душан Мандић (Фото:Ватерполо Савез Србије) -
Душан Мандић (Фото:Ватерполо Савез Србије)

Изабраници селектора Дејана Савића побиједили су синоћ у оквиру Б групе Аустралију са 12:8 и тако на најбољи начин започели такмичење.

Посљедњих година, велики ривали одиграли су неизвјесне мечеве у полуфиналима или финалима великих такмичења. Када су се посљедњи пут састали у Београду, на отварању ЕП 2016. Срби су разнијели Хрвате - 13:6. Андрија Прлаиновић примјећује да су Хрвати уз Србију последњих пет година најбољи на свијету.

Капитен Филип Филиповић наглашава:

- Овде идемо корак по корак. Са Хрватима се познајемо више него добро, што из клупских дуела, што из јуниорских дана. Посљедњих година често смо се борили или за улазак у финале или за злато.

Немања Вицо сматра да је данашњи дуел са Хрватима најважнији на путу ка финалу Ф8 Свјетске лиге:

- Циљ је олимпијска виза, даћемо све од себе, желимо да нам публика буде вјетар у леђа. Дуел са Хрватском нам је много битан, ако бисмо побиједили пут до финала био би нам олакшан.

Гојко Пијетловић да је овогодишња Свјетска лига специфична, јер се игра у Београду, а улог је олимпијска виза. О дуелу са Хрватима каже:

- Неугодни су, увијек смо изједначени. Зависи од наше смирености и од наше хладне главе.

Милош Ћук је лане играо за загребачку Младост и још боље је упознао Хрвате.

- Наша група је веома тешка, што може да нам помогне, јер ћемо у четвртфинале ући послије двије јаке утакмице - примјећује Ћук.

Страхиња Рашовић вјерује да ће публика бити вјетар у леђа, али и подвлачи да је незахвално прогнозирати крајни резултат због нових правила.

- Србија увијек иде на прво мјесто и не бјежимо од одговорности. Али, и други то исто желе. Турнир је веома јак, дуели са Хрватском неизвјесни, за мене је сваки меч као финале - подвлачи Рашовић.

Сава Ранђеловић примјећује да их очекује веома тежак турнир.

- Боље је што играмо са Хрватима у групи, јер ако буде све у реду не можемо да се састанемо пре финала. У сваком случају играмо пред нашом публиком, знамо шта нам је циљ, на нама је да пружимо максимум и извадимо олимпијску визу.

Туцак: Изазов побиједити Србију

рвати су на старту лако изашли на крај са недораслим Казахстаном, који са клупе води наш Дејан Станојевић - 20:4. "Баракуде" не пријете "делфинима", али се надају да могу савладају олимпијског побједника.

- Мада утакмица ништа не рјешава, увијек су дуели две најбоље селекције свијета нешто посебно. Биће изазов побиједити Србију, а ми имамо снаге за то. У сваком случају како год да се заврши оно право почиње од нокаут фазе - нагласио је селектор Хрватске Ивица Туцак.

Вечерас од 21 час је дерби меч са Хрватском. Проблем може бити што ће овај сусрет бити завршен касно, око 23 часа.

- Што касније играмо, имамо мање времена за одмор. Шта је ту је, идемо сад да одмарамо. Против Хрвата ће одлучити воља прије свега и да будемо истрајни и испоштујемо све договорено са селектором - рекао је српски репрезентативац Душан Мандић.