latinica  ћирилица
19/06/2019 |  09:09 | Аутор: sputniknews.com

Војни ветеран и лобиста: Ко је нови шеф Пентагона?

Нови кандидат америчког предсједника Доналда Трампа за министра одбране, Марк Еспер, војни је ветеран, који је служио у првом рату у Ираку, а има искуство и као савјетник за националну безбједност на Капитол хилу и као лобиста у одбрамбеној индустрији.

Трамп је у уторак најавио да ће државни секретар задужен за војску Марк Еспер бити именован за новог вршиоца дужности министра одбране.

- Знам Марка, и не сумњам да ће урадити фантастичан посао - навео је предсједник на свом налогу на Твитеру.

​Он је касније новинарима рекао да ће највјероватније предложити Еспера за сталан посао.

- Искрено, то би врло брзо могло да се догоди Марку Есперу. Он је веома искусан - рекао је Трамп.

Еспер је положио заклетву као државни секретар задужен за војску у новембру 2017. године, након што је седам година радио као потпредсједник за односе са владом у извођачу радова за сектор одбране Рејтион, подсјећа АП.

Он је раније служио као савјетник за националну безбједност бившег лидера већине у Сенату Била Фриста.

Еспер је био политички директор Одбора Представничког дома САД за оружане снаге и члан особља у Комитету за стране послове Сената САД, као и савјетник бившег министра одбране у Обаминој администрацији, Чака Хејгела, док је он био у Сенату.

Еспер је провео више од десет година у војсци, а служио је и у Заливском рату 1990. и 1991. године.

Именовање Еспера услиједило је након што је вршилац дужности министра одбране САД Патрик Шенахан повукао кандидатуру за првог човјека америчке војске, прије него што је његова званична номинација доспјела пред Сенат.

Шенахан је рекао да је у питању "болна породична ситуација", која би нашкодила његовој дјеци и поново отворила "ране на којима смо годинама радили како би их излијечили".

Амерички медији објавили су јуче наводе о оптужбама за насиље у породици везане за Шенахана и његову породицу.