latinica  ћирилица
19/06/2019 |  14:40 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Суђење за злочине над Србима у Орашју

Некадашњи војни полицајац Мирко Станић, свједок одбране на суђењу десеторици бивших припадника Хрватског вијећа одбране за злочине над Србима у Орашју 1992. године, рекао је данас пред Судом БиХ да је током 1992. године чувао затворенике из Оџака у средњој школи, који су вођени за помоћ на линију одбране.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Станић је испричао да је у јуну или јулу 1992. године, као припадник Треће батаљона ХВО-а, био на линији одбране у мјесту Бок код Орашја, а након тога је у Доњој Махали формирана Војна полиција, којој је приступио.

Задаци Војне полиције, како је рекао, били су привођење лица с линија која праве проблеме и оних који неће да иду на линију, преноси Бирн.

Током 1992. године свједок је, како је навео, добио наређење од командира Војне полиције Данијела Микића да чувају затворенике из Новог Града у средњој школи у Орашју. Ту су били, према његовом свједочењу, старији и болесни људи, у цивилној одјећи.

"Када смо отишли, затекли смо у сали затворенике који су некада ишли на рад на линију. Дође Четврти батаљон и кажу да им требају људи за помоћ на линији. Наш командир нам каже да они долазе и да дамо колико људи траже. У почетку смо бирали најспособније људе, питали их ко жели, а касније су се они добровољно јављали", тврди он.

Према његовим ријечима, затвореници су по повратку с линије "били у добром стању, задовољни храном, пићем и цигаретама". Он је додао да су затвореници касније предати цивилној полицији и да је убрзо након тога почела размјена.

Други свједок Томо Мутабчић рекао је да је почетком рата био члан Кризног штаба мјесне заједнице Оштра Лука у Орашју.

Свједок је појаснио да је током давања изјаве у истрази рекао да је Ђуро Матузовић руководио штабом. Он је навео да је Матузовић, као официр, више причао од других и због тога је претпостављао да је он главни. Касније је сазнао да је главни у штабу био предсједник Општинског вијећа.

Он је потврдио дио из истраге да је формиран радни вод који је првенствено ангажован за помоћ при поправцима кућа и касније за ратне потребе, чији чланови су били мјештани села, старији, који нису могли ићи на линију.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становништва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наредно рочиште заказано је за 26. јуни.