latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:31 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан оснивања Челиначке бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-капели Храма Светог архангела Гаврила данас је обиљежено 27 година од оснивања Челиначке лаке пјешадијске бригаде.
Служење парастоса и полагањем вијенаца, Челинац - Фото: СРНА
Служење парастоса и полагањем вијенаца, ЧелинацФото: СРНА

У присуству бораца, породица погинулих, те представника локалних и републичких институција парастос за 220 бораца челиначког краја, погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, служио је јереј Дејан Поповић, парох челиначки.

Вијенце и цвијеће у спомен-капели положили су представници Челиначке лаке пјешадијске бригаде, делегације општинске Борачке организације, општине Челинац, Борачке организације општине Кнежево, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, те родбина и пријатељи.

У историји ове бригаде записано је да је имала веома тежак ратни пут од которварошког, влашићког, посавског, добојског до гламочког и мркоњићког ратишта.

Предсједник општинске Борачке организације Далибор Вујичић истакао је да су погинули борци за одбрану Републике Српске дали животе.

- Република Српска је светиња и морамо је чувати. У одбрамбено-отаџбинском рату смо били јединствени, а ту слогу морамо показати и у данашњим временима - рекао је Вујичић.