latinica  ћирилица
19/06/2019 |  19:18 ⇒ 20/06/2019 | 09:05 | Аутор: СРНА

Савјет министара није доставио извјештаје за сједницу Предсједништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Савјет министара у техничком мандату за данашњу сједницу Предсједништва БиХ није доставио свеобухватане извјештаје ни о миграцијама, нити о европским интеграцијама.

Додик је истакао да је Предсједништво затражило од Савјета министара да достави сређен документ који ће обухватити мјере у вези са мигрантском кризом, међу којима неће бити излажења војске на границу.

Он је новинарима, након сједнице Предсједништва БиХ, рекао да БиХ може са Србијом и Црном Гором да договори мјере за спречавање трговине људима, што представља проблем.

- Не могу да избјегну да са БиХ разговарају о чињеници да је ријеч о кријумчарењу и трговини. Те људе неко доводи и са једне и друге стране - нагласио је Додик и додао да власти у Србији и БиХ то морају да спријече.

Он је истакао и да сви знају куда мигранти пролазе, те да чак постоје и сазнања неких полицијских снага, али да нема акције.

- Морамо имати ефективне мјере које може да предложи Савјет министара, као помоћно тијело Предсједништва БиХ и очекујемо да ће то ових дана учинити - нагласио је Додик.

Он је додао да је предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић разумио шта треба да учини.

Додик је рекао да је Предсједништво БиХ данас разматрало низ споразума и именовања, разријешило два члана Управног одбора Централне банке БиХ из реда српског народа и друга два именовало, дати су агремани за неколико амбасадора.

Када је ријеч о политичким питањима, Додик је навео да је главно - европске интеграције. Он је додао да сматра да су сва питања која су данас у фокусу у БиХ у функцији заустављања европских интеграција.

Према његовим ријечима, и извјештај Европске комисије и јучерашњи ставови самопроглашеног и самоорганизованог тијела које се зове ПИК /Савјет за спровођење мира/ говоре о томе да је неопходно што прије формирати органе власти.

- Неопходно је што прије формирати органе власти. Са наше стране нема ниједног проблема или услова. Погрешно је постављена прича да прво треба доставити план НАТО-у за прикључивање. То је злоупотријебљено да би било препрека било чега овдје. Ја сам спреман да то учиним без икаквих условљавања - рекао је Додик.

Он је напоменуо и да, уколико неко није спреман да то учини, он на томе неће инсистирати.

Додик је рекао да је сагласан да нови сазив Савјета министара буде формиран у наредна три дана.

- Постоји заједничка изјава коју је саставио лидер СДА Бакир Изетбеговић, али је није парафирао, подијељене су министарске позиције, али не зна да ли сада тај договор важи. Ако важи, спреман сам сутра да се вратимо у ову зграду и именујемо предсједавајућег под условом да постоји консензус да све буде завршено до краја - рекао је Додик.

Он је нагласио да је и став Европске комисије да власт треба формирати без условљавања.

Додик је напоменуо да није добро да што органи власти нису формирани и због важних догађаја који предстоје, као што је Самит лидера у БиХ у оквиру Иницијативе сарадње у југоисточној Европи, те да треба објашњавати зашто то није учињено.

Он је истакао да сви знају да БиХ због тога трпи, губи међународни углед и позиције у вези са европским интеграцијама.

Додик је додао и да је нови сазив Савјета министара формиран у децембру, за шта је било услова, сада би имали другу европску динамику.